Skip to content
Sivupoluilla

Tietokone on ystävä

Olen halunnut pitää keskusteluryhmää tällä otsikolla jo useamman vuoden ajan. En ole kuitenkaan saanut sellaista vielä aikaiseksi. Tämä kirjoitus on yritys käynnistää dialogi, jota voi jatkaa blogissa tai kasvotusten. Mieluiten kasvotusten.

Rentoutumista tietokoneella kissan, eli ystävän kanssa.

Monelle tietokone ei ole ystävä

Monilla tuntemillani ihmisillä on hankala suhde tietotekniikkaan. Tietokone on aina ollut heille mustan magian laatikko. Ei mitään hajua millä se toimii tai miten. Teknologia – oli kyse sitten digiboksista, telkkarista, kännykästä tai läppäristä – on pelottavaa, turhauttavaa, ärsyttävää, monimutkaista tai oikukasta. Siitä ei saa selkoa.

Teknologia on kuitenkin sekä pysyvä että kasvava osa tätä yhteiskuntaa, ellei yhtäkkinen ydinsota pysäytä kehityksen kulkua. Siispä on hyvä oppia tulemaan toimeen teknologian kanssa, jotta voi olla nyt ja jatkossa osana tietoyhteiskuntaa.

Minä haluaisin muuttaa näiden ihmisten tilanteen. Haluaisin tarjota heille korvaavan kokemuksen tietotekniikasta. Haluaisin lievittää heidän pelkojaan, valaa heihin toivoa ja muuttaa mustan magian laatikon mahdollisuuksien taikalaatikoksi. Tämän laatikon kautta minä löydän minkä tahansa ohjeen, reseptin tai neuvon. Tämän laatikon kautta minä ylläpidän yhteyttä minulle tärkeisiin ihmisiin. Ehkä löydän jopa uusia. Tämän laatikon kautta minä voin pitää hauskaa. Tämän laatikon kautta minä voin luoda jotakin uutta ja kokea onnistumisen tunteita. Tämän laatikon ansiosta minä voin työllistyä vieläkin, tai uudelleen.

Mustan magian laatikko. Meniköhän se taas jumiin? Minne se teksti nyt katosi? Onkohan tässä virus... Eikö näistä mainoksista ikinä pääse eroon? Ai tännekin pitää luoda tunnus, argh! Mulla on niin miljoona ikkunaa auki, missä se hyvä juttu olikaan auki? Mitäköhän mä olinkaan tekemässä? Mikä siihen nyt meni? Aina tää hidastelee...

Kun tietokone ei ole ystävä, se voi tuntua mustan magian laatikolta. Kuvassa joitakin tyypillisiä assosiaatioita näihin laatikoihin.

Mahdollisuuksien taikalaatikko. Etsinpä reseptin. Päivitänpä CV:n siis portfolion. Mitenköhän laminaattilattia kuuluu asentaa? Mistäköhän löytäisin muita liikunnasta kiinnostuneita aloittelijoita? Kirjoitanpa blogiin uusimmasta reseptistäni. Tänään voisin opetella hieman saksaa. Kukakohan osaisi neuvoa tietokoneen ostossa?

Kun tietokone ON ystävä, se voi tuntua mahdollisuuksien taikalaatikolta. Kuvassa joitakin positiivisia assosiaatioita tähän laatikkoon.

Kenelle ryhmä on?

Kenelle tahansa, joka haluaa parantaa suhdettaan tietotekniikkaan. Ehkä haluat purkaa iänikuisen ahdistuksesi kun et ymmärrä, mitä näillä koneilla olisi tarkoitus tehdä. Ehkä haluat uusia taitoja tiettyyn tarkoitukseen. Ehkä haluat tietää vain, miten suojaat itsesi uhkilta internetissä. Tai ehkä sinua vain kiinnostaa tutustua muihin ihmisiin, joilla on samoja ongelmia kuin sinulla.

Miten homma toimii?

En ole vielä ihan varma. Tämä blogikirjoitus on ensimmäinen aloitteeni. Haluan kirjoittaa ajankohtaisista ilmiöistä sekä ajattomammista aiheista, kuten ihmisen suhteesta tietotekniikkaan yleisellä tasolla. Tähän blogiin olen mm. kirjoittanut arvostelun Windows 8:sta silloin, kun se oli uusi. Aiemmassa työpaikassani kirjoitin muutaman artikkelin ryhmätyöskentelyyn liittyen. Nyt minua kiinnostaa tehdä syväluotaava analyysi heinäkuussa julkaistavasta Windows 10:stä.

Toivoisinkin, että kirjoitat kommentteihin, mitkä asiat sinua kiinnostavat, askarruttavat tai pelottavat suhteessa tietokoneisiin, älypuhelimiin tai internetiin. Mitä haluaisit tietää? Mitä haluaisit oppia?

Haluaisin myös tavata ihmisiä kasvotusten silloin tällöin ja keskustella ilmiöistä ryhmässä. Minulla on paikka jo tiedossa, mutta formaattia pitäisi hieman miettiä. Kerro kommenteissa myös, jos jo tiedät tämänkaltaisesta ryhmästä. Onko niitä useampia? Miten ne toimivat? Käykö niissä paljon ihmisiä?

Ottaisin myös mielelläni vieraskirjoituksia tai -puheenvuoroja muilta, jotka ovat kiinnostuneita tästä aihealueesta. Kerro siis myös, jos haluaisit itse vastata johonkin kysymykseen tai käsitellä jotain tiettyä aihetta tässä blogissa tai keskusteluryhmässä.

Miksi haluat tehdä tätä?

Tietotekniikan kehitys ja uudet ilmiöt kiinnostavat minua, ja olen tähän asti kirjoitellut lähinnä Facebookissa tutuilleni. Kuitenkin olen törmännyt elämäni aikana satoihin ihmisiin, jotka ovat juuri yllä kuvaamaani kohderyhmää. Olen työskennellyt mikrotuessa, kouluttajana ja konsulttina.

Pidän vaikeiden käsitteiden purkamisesta ja kokoamisesta uudelleen siten, että kaikki ymmärtävät mistä on kysymys. Pidän siitä tunteesta, jonka saan, kun auttamani ihminen oivaltaa jotain uutta. Hän ehkä huokaa helpotuksesta ja luottaa omiin taitoihinsa piirun verran enemmän. Nämä ovat upeita hetkiä, ja haluaisin kokeilla tämän olon levittämistä systemaattisemmin.

MIKSI? MIKSI ET TOIMI?

Olotila laitteiden kanssa saattaa tuntua tältä.

Korjasin koneen, ihan itte.

Tavoitteeni on, että kokemukset olisivat enemmänkin tällaisia.

Vielä yhtenä syynä on se, että vaikka tietokoneen ajokortti -kursseja järjestetään, niissä formaatti on (ymmärtääkseni) vanha tylsä luokkaformaatti, ja niissä opetellaan tietyt ennaltasovitut taidot. Minua kiinnostaa enemmänkin vapaamuotoinen kysymysten ja vastausten sekä keskustelun kautta oppiminen. Kyllä minä välillä mielelläni vedän esityksen tietystä ohjelmasta, laitteesta, tekniikasta tai yleisestä käsitteestä, mutta pääasiassa haluaisin käsitellä sellaisia asioita, jotka ihmisiä askarruttavat.

Kuka sinä olet?

Olen Jonas. Olen 32-vuotias. Olen ollut kiinnostunut tietokoneista 6-vuotiaasta lähtien ja sain ensimmäisen oman tietokoneen 13-vuotiaana. Olen työskennellyt IT-alalla täysipäiväisesti noin 7 vuotta, ja sinä aikana olen tehnyt mikrotukea, toiminut dokumentointijärjestelmän päällikkönä, kouluttanut erinäisten järjestelmien ja sovellusten käyttöön, suunnitellut palveluita ja kirjoittanut kymmeniä tuhansia sivuja dokumentaatiota ja viestintää.

Olen toisaalta myös kiinnostunut psykologiasta, sosiologiasta, antropologiasta ja kielistä. Puhun kolmea kieltä sujuvasti ja kahta kohtalaisesti. Olen parantumaton maailmanparantaja. Olen harrastanut monenlaista liikuntaa ja taiteen lajia, mutta mikään ei ole juurtunut lopullisesti, paitsi ehkä seinä- ja kalliokiipeily.

Jonas kiipeilee kalliolla Thaimaassa.

Viimeksi tosin treenasin kunnolla Pohjois-Thaimaassa 2012.

Uskon, että teknologia voi auttaa meitä olemaan parempia ihmisiä. Minkälainen on parempi ihminen? Sellainen, joka oppii jatkuvasti uutta. Sellainen, joka kasvaa. Sellainen, joka on parempi kuin ennen. Elämänmittainen oppiminen on minulle tärkeää, ja internet on paras oppimisalusta jonka pystyn kuvittelemaan.

En kuitenkaan usko että teknologia automaattisesti ja maagisesti tekee meistä parempia ihmisiä. Päinvastoin, jos käytämme teknologiaa valistumattomasti, se vieraannuttaa meitä itsestämme ja muista ihmisistä. Siksi teknologiaa tulee käyttää harkitusti ja tavoitehakuisesti. Itseltään täytyy välillä kysyä, mihin ja miksi teknologiaa käyttää.

Mistä aiheista aiot kirjoittaa / pitää keskusteluryhmää?

Aihe voi olla melkein mitä vaan mikä liittyy tietokoneisiin, älypuhelimiin tai internetiin. Tässä kuitenkin joitakin ajankohtaisia aiheita, joita olen tutkinut ja miettinyt viime aikoina:

 • Windows 10 tulee, mikä muuttuu? Kannattaako siihen päivittää?
 • Mitä digitaaliset assistentit kuten Siri, Google Now ja Cortana merkitsevät?
 • Mitä järkeä on hankkia älykello?
 • Mitä tulee älypuhelimen jälkeen? Mikä on seuraava askel tietokoneissa?
 • Surface Hub tulee ja mullistaa kokoukset. Mutta miten?
 • Ryhmätyöskentely tulee mullistumaan seuraavien vuosien aikana. Miten se mullistuu ja mitä se tarkoittaa?
 • Onko tietotekniikan kehitys tärkeämpää kuin mikään muu? Olenko minä teknologiauskovainen? Mitä teknologiauskovaisuus edes on, jos sellaista on olemassa?
 • Mitä tekoäly on? Miten se toimii? Onko se uhkaavaa? Tuleeko tekoäly tuhoamaan meidät? Mikä on singulariteetti ja miten se liittyy tekoälyyn?

Lisäksi on aina toistuvia aiheita, joita tulee tutkittua vähän väliä ja joiden taidot täytyy jatkuvasti pitää ajan tasalla:

 • Minkälainen tietokone / puhelin kannattaisi ostaa? Mitä pitää etsiä ja mitä varoa?
 • Miten estän mainokset nettiä selaillessa? Miten suojaan itseni nettiä selaillessa?
 • Miten tunnistan haittaohjelmat ja suojaudun niiltä?
 • Miten varmistan etten tule huijatuksi netissä?

Mitä nyt?

 • Kommentoi, jos olet kiinnostunut samoista aiheista kuin minäkin.
 • Kommentoi, jos haluat, että käsittelisin jotain tiettyä aihetta.
 • Kommentoi, jos tiedät muita blogeja, joissa käsitellään vastaavia aiheita vastaavasta näkökulmasta.
 • Kommentoi, jos haluat osallistua hommaan vieraskynänä tai vierasesittäjänä.
 • Jaa tämä kirjoitus sellaisten kanssa, joiden luulisit kiinnostuvan aiheesta.
 • Jaa tämä kirjoitus sellaisten kanssa, jotka haluaisit mukaan keskusteluun.