Skip to content
Sivupoluilla

Windows 8 arvostelu

Kun palasin reissultani takaisin Suomeen, halusin mahdollisimman pian vaihtaa surkean HP-läppärini (Pavilion Mini dm1-4100eo) kunnolliseen koneeseen. Markkinat ovat nyt suuressa murrosvaiheessa ja Windows 8 puskee tuotantolinjoille kaikkiin uusiin koneisiin. Olin tietenkin lukenut paljon etukäteen Windows 8:sta mutta lopullinen arvionti ei olisi mahdollista ennen kuin sitä itse kokeilee. Käyttökokemushan on kuitenkin aina subjektiivinen, ja toiset tottuvat helpommin uusiin käyttötapoihin kuin toiset.

Pitkällisen vertailun jälkeen päädyin Asuksen malliin UX32VD, joka sisältää Windows 8:n. Kyseinen kone on 13-tuumainen ultrabook (eli ohut ja kohtuullisen tehokas masiina) jossa ei ole kosketusnäyttöä. Tämä on tärkeä huomio, koska yhä useampi markkinoille tuleva läppäri sisältää kosketusnäytön. Windows 8 ajaa tätä muutosta läpi. Kaikki läppärit eivät suinkaan tule missään vaiheessa olemaan kosketusnäytöllisiä, mutta siitä alkaa tulla valtavirtailmiö. Mutta onko Windows 8:ssa mitään järkeä ilman kosketusnäyttöä?

Olen nyt käyttänyt uutta Windowsia päivittäin liki kahden kuukauden ajan ja olen valmis kirjoittamaan siitä havaintoni. Moni muukin varmasti miettii, onko tämä uusi Windows ostamisen arvoinen (uuden koneen mukana tai erikseen). Koska aiheesta löytyy suomeksi vähän kirjoituksia, päätin kirjoittaa omat kokemukseni blogiin ja samalla hieman pohtia, mikä suurempi muutos markkinoilla on meneillään.

Asennus

Windows 8 -koneen asennuskokemus on kovin erilainen kuin aikaisemmin. Windows 95 -ajoista lähtien tutut asennuspalkit demoikkunoineen ovat kaukainen muisto. Periaate ei paljoa muuttunut Windows 98:ssa ja XP:ssä mutta Windows 7 (eli Seiska) pani formaatin uusiksi. Asennus oli lyhyt ja yksinkertainen. Melkein kaikki oli automatisoitu ja käyttäjältä kysyttiin enää muutamia perustietoja: käyttökieli ja -alue, käyttäjän nimi ja langattoman netin tiedot. Formaatti pysyy Windows 8:ssa samana mutta ulkonäkö muuttuu kokonaan.

Windows 95:n asentaja

Windows 95:n asentaja

Windows 95:n visuaalisuus oli vallankumous. MS-DOS jäi yhtäkkiä taustalle ja ikkunointijärjestelmä olikin eturintamalla.

Windows XP:n asentaja: Nätimpi kuin edeltäjänsä

Windows XP:n asentaja: Nätimpi kuin edeltäjänsä

Periaate ei paljoa muuttunut XP:ssä, vaikka muutoksia paljon tapahtuikin niin pinnalla kuin pinnan alla.

Windows 7: nopeampi ja yksinkertaisempi kuin XP.

Windows 7: nopeampi ja yksinkertaisempi kuin XP.

Windows 7 virtaviivaisti asennusta merkittävästi.

Windows 8 aloittaa asentamisen värien räätälöinnistä.

Windows 8 aloittaa asentamisen värien räätälöinnistä.

Windows 8 ja keisarin uudet vaatteet(?)

Heti kättelyssä on selvää, että Microsoft on halunnut lähteä rakentamaan uuden koneen hankkimiskokemusta kokonaan uusiksi. Windows 8 on värikäs, persoonallinen, tuttavallinen. Asennus tervehtii käyttäjää yhdellä sanalla ”Hi” (varmaan ”Hei” suomenkielisessä versiossa) ja juttelee mukavia sillä aikaa kun asennus valmistellaan taustalla.

Samoin on selvää, että Windows 8 on ensisijaisesti kuluttajille suunnattu käyttöjärjestelmä. Yritysetujakin kyllä on, mutta värikäs maailma tuntuu suorastaan lapselliselta yrityskäyttäjän näkökulmasta. Mutta eivätpä yrityskäyttäjät asennusruutuja juuri tuijottelekaan, IT-tukihenkilöt vain. ;) Itse pidin hillitymmästä Windows 7 tyylistä, vaikka uusi Metro-fontti onkin upean näköinen – varsinkin korkearesoluutioisella näytöllä.

Windows 8:n uusi ulkoasu erottuu hyvin uudesta ohjauspaneelista. Yksinkertainen ja siisti. Suuret fontit näyttävät hyvältä.

Windows 8:n uusi ulkoasu erottuu hyvin uudesta ohjauspaneelista. Yksinkertainen ja siisti. Suuret fontit näyttävät hyvältä.

Käyttäjätunnusta luodessa Microsoft haluaisi ensisijaisesti että Microsoft-tiliä (@hotmail.com, @live.com jne) käytettäisiin sisäänkirjautumista varten. Miksi ihmeessä? Koska Windows 8 -laitteet voivat synkronoida tietoja keskenään. Eli jos sinulla on pöytäkone, kannettava, tabletti ja kännykkä kaikki Windows 8:lla, niin asetukset synkronoituvat laitteiden välillä. Ihan kätevää jos tämä tosiaan on tilanne. Itse en aio hankkia kuin tämän yhden laitteen, joten minulle joku synkronointi on samantekevää. Käytän kuitenkin tunnusta testimielessä. Näkymässä on vaihtoehto sivuuttaa tämä ja luoda paikallinen tunnus (perinteiseen tyyliin).

Microsoft-tunnus mahdollistaa synkronoinnin Windows 8 -laitteiden välillä ja asetusten varmuuskopioinnin. Halutessaan tämän voi sivuuttaa ja voi luoda perinteisen paikallisen Windows-tunnuksen.

Microsoft-tunnus mahdollistaa synkronoinnin Windows 8 -laitteiden välillä ja asetusten varmuuskopioinnin. Halutessaan tämän voi sivuuttaa ja voi luoda perinteisen paikallisen Windows-tunnuksen.

Lisähyöty Live-tunnuksen käytöstä on se, että jos kone jostain syystä hajoaa ja tiedot menettää, uuteen/korjattuun koneeseen saa omat asetukset palautettua suoraan kirjautumalla sisään Live-tunnuksella. Asetukset ovat siis samalla varmuuskopioituna. On hyvä huomata, että tämä sisältää siis vain räätälöinnit, taustakuvat, tyylit ym. Windows-profiiliasetukset. Tiedostoja tämä ei synkronoi. Sitä varten on sitten SkyDrive, josta saa 7GB ilmaista tilaa kun sen vain haluaa ottaa käyttöön.

Ainakin tässä laitteessa asennus on nopeasti ohi — ehkä jo 10 minuuttia käynnistämisen jälkeen pääsen aloitusnäyttöön.

Aloitusnäyttö, eleet ja lukitusnäyttö

Start Screen on uusi perusnäkymä Windows 8 -laitteilla. Entinen työpöytä, joka on ollut vakio parikymmentä vuotta, on työnnetty taustalle. Sen saa kyllä näkyviin ja siellä on lähes kaikki samat toiminnallisuudet kuin aikaisemminkin, mutta aloitusnäyttö on tehty aivan eri lähtökohdista. Analysoin näitä lähtökohtia hieman myöhemmin tässä artikkelissa.

Windows 8:n värikäs aloitusnäyttö

Windows 8:n värikäs aloitusnäyttö

Ensimmäinen reaktio uuteen aloitusnäyttöön on vastenmielinen. Miksi kaikki sovellukset vaativat koko näytön? Miksi useamman sovelluksen voi sovittaa näytölle vain yhdellä tavalla? Miksi en voi muuttaa sovellusten kokoa käyttötarpeeni mukaan? Mitä edes teen näillä musiikin-, leffojen- ja pelien ostopalveluilla, kun olen jo rakentanut käyttökokemukseni ihan muihin palveluihin? Kasa sovelluksia meni saman tien roskakoriin ja lopulta päädyin käyttämään vain sääsovellusta, Windows Storea päivitysten asentamiseen, ja testimielessä paria muuta. En voi sanoa, että yksikään Metro-sovellus olisi tässä koneessa hyödyllisempi kuin työpöytävastineet.

Lopulta koko aloitusnäyttötuntuu turhalta ilman kosketusnäyttöä. Koko käyttökokemus on selvästi suunniteltu kosketusnäyttöä ajatellen ja jos sitä ei ole, vaikutelma on kömpelö. Noin kuukauden jälkeen luovutin ja asensin Classic Start 8:n. Tämä sovellus on tarkoitettu niille, joilla ei ole mitään käyttöä aloitusnäytölle vaan käyttävät edelleen pääsääntöisesti työpöytää. Aloitusnäytön voi käynnistyksen yhteydessä ohittaa niin että siirrytään suoraan työpöydälle, Käynnistä-valikko tulee takaisin (kymmenien räätälöintimahdollisuuksien kera) ja Windows-näppäin avaa jatkossa Käynnistä-valikon eikä aloitusnäytön. Aloitusnäyttöön pääsee jatkossa edelleen näppäinyhdistelmällä Shift+Win tai Käynnistä-valikosta (Start Screen -linkistä).

Classic Start 8: Käynnistä-valikon voi palauttaa halutessaan!

Classic Start 8: Käynnistä-valikon voi palauttaa halutessaan!

Classic Startilla myös eleet voi poistaa käytöstä. Tämä oli todella tervetullut ominaisuus, koska suurin osa eleistä ärsytti toden teolla. Jälleen kerran ne olisivat hyviä kosketusnäytöllä, mutta kannettavan pienellä kosketustasolla ne ovat normaalin käytön tiellä. Sormet osuvat välillä reunoille muutenkin kuin tarkoituksellisesti ja silloin reunapyyhkäisy (Edge Swipe) aiheuttaa tahatonta valikoiden availua, sovelluksen vaihtamista ja aloitusnäyttöön siirtymistä.

Vinkki: Metro-sovelluksissa sulkeminen ei välttämättä aukea heti käyttäjälle – varsinkaan ilman kosketusnäyttöä. Hiiren osoitin pitäisi viedä ruudun ylälaitaan kunnes se muuttuu kädeksi. Sitten pitäisi painaa hiiren nappi pohjaan ja raahata se alalaitaan, kunnes sovellus… katoaa. Epäintuitiivista ja myös hankalaa jos on iso näyttö ja pelkästään läppärin kosketustaso käytössä. Paljon helpompaa on painaa muistiin näppäinyhdistelmä Alt+F4. Tämä yhdistelmä on toiminut sovelluksen sulkemiseen jo 80-luvun alusta lähtien ja jatkaa perinnettä Windows 8:ssa. Tässä nopeassa videossa muutama eri tapa sulkea uudet Metro-sovellukset.

Lukitusnäyttö on niin mielenkiintoinen uudistus Windows 8:ssa, että se ansaitsee erityismaininnan. Miksi lukitusnäytön pitäisi olla tylsä? Se voi olla minimalistinen, mutta silti näyttävä. Se voi tarjota käyttäjälle tietoa tapahtumista ilman, että lukitusta tarvitsee avata. Yhdellä silmäyksellä näkee onko tullut sähköposteja tai pikaviestejä sekä tulevat kalenterimerkinnät.

Windows 8:n uusi lukitusnäyttö. Sen voi räätälöidä haluamansa näköiseksi taustakuvalla ja se näyttää kellonajan, päivämäärän, tulevat kalenterimerkinnät, uudet sähköpostit ja pikaviestit. Mobiililaitteissa näkee myös akkuvarauksen ja langattoman verkkosignaalin. Melko kätevää. Näytön saa muuten lukittua näppäinyhdistelmällä Win+L.

Windows 8:n uusi lukitusnäyttö. Sen voi räätälöidä haluamansa näköiseksi taustakuvalla ja se näyttää kellonajan, päivämäärän, tulevat kalenterimerkinnät, uudet sähköpostit ja pikaviestit. Mobiililaitteissa näkee myös akkuvarauksen ja langattoman verkkosignaalin. Melko kätevää. Näytön saa muuten lukittua näppäinyhdistelmällä Win+L.

Tämä on tosin jälleen yksi esimerkki ominaisuudesta joka on hyödyllisin mobiililaitteissa: kännyköissä ja tableteissa. Läppäreissä ja pöytäkoneissa ei niinkään hyödyllinen (koska lukitusnäyttö on näkyvissä vain silloin kun itse poistuu koneen ääreltä), joskin silti näyttävä. Estetiikkakin on kuitenkin olennainen osa tietokoneiden käyttökokemusta.

Uusi ulkoasu, ilmoitukset ja skaalaus

Windows 8:n ulkoasu on muuttunut myös työpöydän puolella, joskin melko pienin askelin. Muutos on vaatimattomampaan suuntaan, ja sehän passaa minulle. En ole koskaan ollut erityisen blingahtavan tyylin ystävä, ja Seiska kiilteli hieman enemmän kuin olisin halunnut (kiillosta pääsi kyllä enimmäkseen eroon jos halusi). Windows 8:ssa on siirrytty pelkistettyihin väreihin, kaksiulotteisiin (litteisiin) kuvakkeisiin ja painikkeisiin ja uudenlaiseen ilmoitusjärjestelmään.

Windows 8:ssa tyyliä on pelkistetty. Läpinäkyvyys, lasi- ja 3D-efektit ovat tehneet sijaa pelkistetyille muodoille. Työpöydälle pääsee muuten nopeasti näppäinyhdistelmällä Win+D. Paina D-kirjainta toisen kerran näyttääksesi työpöydän sisällön (jos esimerkiksi haluat nähdä jonkin tiedoston tai pikakuvakkeen sovellusten takaa).

Windows 8:ssa tyyliä on pelkistetty. Läpinäkyvyys, lasi- ja 3D-efektit ovat tehneet sijaa pelkistetyille muodoille. Työpöydälle pääsee muuten nopeasti näppäinyhdistelmällä Win+D. Paina D-kirjainta toisen kerran näyttääksesi työpöydän sisällön (jos esimerkiksi haluat nähdä jonkin tiedoston tai pikakuvakkeen sovellusten takaa).

Ilmoitukset ovat aikaisemmin olleet joko oikeassa alanurkassa tai keskellä näyttöä erinäisinä ikkunoina. Monilla sovelluksilla ei ollut minkäänlaisia työpöytäilmoituksia. Nyt suuri osa ilmoituksista on siirtynyt tähän uuteen järjestelmään ja ne näkyvät nyt esiin viuhahtavassa sivupalkissa tai oikeassa ylänurkassa yhdessä tai useammassa ilmoituslaatikossa. Laatikkoa napsauttamalla pääsee katsomaan ilmoitusta (esim. uutta viestiä tai kalenterimerkintää) lähemmin tai valitsemaan vaikkapa uutta sovellusta jotain tiettyä tehtävää varten. Sivupalkista taas pääsee muuttamaan (mobiililaitteille) keskeisiä asetuksia, kuten langattomat verkot, äänenvoimakkuuden, kirkkausasetuksen ja ”älä häiritse”-moodin (ilmoitukset pois päältä 1, 3 tai 8 tunniksi).

Windows 8:ssa järjestelmän ilmoitukset ovat hieman eri näköisiä kuin ennen. Jotkut ilmoituksista tulevat Metro-sovelluksilta, toiset esimerkiksi oheislaitteiden liittämisestä tai uuden sovelluksen asentamisen jälkeen.

Windows 8:ssa järjestelmän ilmoitukset ovat hieman eri näköisiä kuin ennen. Jotkut ilmoituksista tulevat Metro-sovelluksilta, toiset esimerkiksi oheislaitteiden liittämisestä tai uuden sovelluksen asentamisen jälkeen.

Windows 8 uusi sivupalkki josta pääsee keskeisiin asetuksiin käsiksi nopeasti. Tästä näkymästä valitaan esim. langaton verkko. Tämän paneelin saa muuten auki näppäinyhdistelmällä Win+I.

Windows 8 uusi sivupalkki josta pääsee keskeisiin asetuksiin käsiksi nopeasti. Tästä näkymästä valitaan esim. langaton verkko. Tämän paneelin saa muuten auki näppäinyhdistelmällä Win+I.

Skaalaus toimii varsin hyvin Windows 8:ssa, joskin se toimi hyvin jo Seiskassakin. Metro-asetuksista toiminnon ”tee kaikki suuremmaksi” päälle kytkeminen asettaa Metro-ympäristön (aloitusnäyttö, sivupalkki, ilmoituslaatikot, asetukset) skaalauksen 150 prosenttiin. Työpöydän skaalaus hoituu edelleen samasta paikasta kuin ennenkin ja sitä voi siis säätää erikseen Metro-ympäristön skaalauksesta. Hieman sekavaa, mutta se on merkittävä osa Windows 8:n tarinaa. Katsotaan sekavuutta kohta tarkemmin.

Vinkki: Jos et ole skaalausta aiemmin käyttänyt, sillä voi suurentaa kaikkea näytöllä suuremmaksi. Sitä kannattaa käyttää jos tuntuu että joutuu siristelemään nähdäkseen kaikki pienet tekstit näytöllä, tai jos tuntuu ettei hiirellä tahdo osua pieniin nappuloihin. Selaimissa (IE, Firefox, Chrome) on oma skaalauksensa (zoom) ja oletuksen voi niissäkin muuttaa suuremmaksi.

13-tuumaisella Full HD -resoluution näytölläni jouduin käyttämään 125% skaalausta myös työpöydän puolella jotta tekstit eivät muuttuneet pikkutihruksi. Chromessa asetin myös oletuszoomin 125 prosenttiin. Nettisivut näyttävät todella hyvältä, etenkin tekstistä tulee tarkkaa ja miellyttävää lukea. Silti suosittelen luettavuuden parannuslaajennuksia kuten Clearly. Jos netistä lukee paljon tietoa niin ennen pitkää huonot sivustoulkoasut alkavat ottaa päähän. Luettavuuslaajennukset parantavat lukukokemusta huimasti ja näin jaksaa lukea paljon pidempään.

Tehtävänhallinta ja varmuuskopiointi

Tehtävänhallinta on uudistettu kokonaan ja sitä on laajennettu reilusti aikaisemmasta. Tavalliselle tallaajalle tästä ei ole erityisesti iloa, mutta koneen ylläpitäjälle kylläkin. Uusi tehtävänhallinta ei ainoastaan näytä auki olevia prosesseja (josta ongelmalliset prosessit voi myös sulkea) vaan myös tietokoneen resurssien käytön tarkalla asteella.

Windows 8 tehtävänhallinta - perusnäkymä. Todella yksinkertainen, näyttää vain avoimet ikkunat jotta voi sulkea jumiutuneet ohjelmat. Tehtävänhallinnan saa muuten auki näppäinyhdistelmällä Ctrl+Shift+Esc.

Windows 8 tehtävänhallinta – perusnäkymä. Todella yksinkertainen, näyttää vain avoimet ikkunat jotta voi sulkea jumiutuneet ohjelmat. Tehtävänhallinnan saa muuten auki näppäinyhdistelmällä Ctrl+Shift+Esc.

Kun tehtävänhallinnan laajentaa, näkyviin tulee tietoja siitä kuinka paljon resursseja kukin sovellus käyttää.

Kun tehtävänhallinnan laajentaa, näkyviin tulee tietoja siitä kuinka paljon resursseja kukin sovellus käyttää.

Avoimet prosessit on ryhmitelty auki oleviin sovelluksiin (joilla on ikkuna), taustaprosesseihin (ei-Windows) ja Windows-prosesseihin. Kokonaisrasitus näkyy niin prosessorista, muistista, levystä kuin verkosta. Suorituskyky-välilehdeltä näkee tarkemmat tiedot edellämainituista osa-alueista. Käynnistys-välilehdeltä näkee koneen käynnistyksen yhteydessä aukeavat sovellukset ja ne voi siitä halutessaan poistaa käytöstä.

Suorituskyky-välilehdellä näkee tietokoneen rasituksen eri osa-alueilla.

Suorituskyky-välilehdellä näkee tietokoneen rasituksen eri osa-alueilla.

Käynnistys-välilehdeltä näkee, mitkä sovellukset käynnistyvät koneen käynnistyksen yhteydessä. Siitä voi myös poistaa sovellusten turhan automaattikäynnistyksen.

Käynnistys-välilehdeltä näkee, mitkä sovellukset käynnistyvät koneen käynnistyksen yhteydessä. Siitä voi myös poistaa sovellusten turhan automaattikäynnistyksen.

Kyllä nörtin kelpaa. Paljon tietoa sekä tiiviissä muodossa joka on nopea sisäistää että yksityiskohtaisemmassa muodossa kun konetta tarvitsee (tai haluaa) jotenkin analysoida. Ongelmalliset sovellukset laskentatehon, muistin tai verkon käytön näkökulmasta on helppo löytää ja sulkea (tai vaihtaa parempaan).

Varmuuskopionti on samaten saanut uuden työkalun Windows 8:ssa. En tiedä kuka Seiskan Windows Backup -toimintoa oikeasti käytti kun se oli niin kankea. Eräs sukulaiseni ei vieläkään saa tiedostoja palautettua vaikka kerran yhdessä selvitimme, miten se onnistuu. Ei varmuuskopioinnin pitäisi olla niin mutkikasta ettei tiedostoja saa palautettua. Windows 8:ssa on siis toiminto nimeltä File History. Tämä toimii paljon yksinkertaisemmin kuin aikaisempi toiminto, mutta sekään ei ole ongelmaton, niin kuin jouduin huomaamaan pari päivää sitten.

Halusin palauttaa joitakin tiedostoja, joten kävin kopioimassa ne käsin File Historyn kansioista. Huomasin hetken päästä, että jokaisen tiedoston nimen loppuun oli lisätty päivämäärä ja aika, kun tiedosto oli otettu talteen. Hups. Eli tiedostoja ei sellaisenaan voi kopioida, ainakaan jos kyseessä on jokin sovellus. Tai muutenkaan, jos välittää tiedostojen nimistä. Tiedostot pitää palauttaa avaamalla File History -sovellus ja sen selaimen kautta sitten valitsemalla haluamansa palautettavat tiedostot. Sinänsä ihan tyylikäs sovellus koska varmuuskopioita voi selata kuten Resurssienhallinnassa ja jokainen varmuuskopioitu päivämäärä on oma ikkunansa, joita voi selata sivusuunnassa. Erittäin toimiva. Mutta tämä tiedostonimirajoitus on hyvä tietää. Kun tiedoston siis palauttaa File Historylla, se saa alkuperäisen tiedostonimensä takaisin.

Windows 8:n File History -varmuuskopiointitoiminto. Varmuuskopioiden selaaminen ja palautus on paljon helpompaa kuin Seiskassa oli.

Windows 8:n File History -varmuuskopiointitoiminto. Varmuuskopioiden selaaminen ja palautus on paljon helpompaa kuin Seiskassa oli.

Varmuuskopiointikokonaisuudessa on toinenkin mutta: Microsoft ei ole siirtänyt vanhasta varmuuskopiointisovelluksesta kaikkia toimintoja uuteen (esim. Windows-imagen talteenottoa palautusta varten), joten vanhaa ei vielä ole poistettu. Se, mikä käyttäjää saattaa hieman hämmentää on, että Windowsin Action Center ilmoittaa sekä vanhasta että uudesta varmuuskopiointijärjestelmästä. ”Et ole vielä määrittänyt varmuuskopiointia.” Jos Windowsin ohjeita seuraa orjallisesti, varmuuskopiointi tulee tehtyä kahdella sovelluksella erillisesti. Ja sehän vasta sekavaa onkin. Käyttäjä varmasti ihmettelee että eikös tässä jo tullut joku varmuuskopiointihässäkkä tehtyä? Mutta Action Center muistuttelee aina välillä silti että käypäs kans hei tuolla vanhalla sovelluksella tekemässä varmuuskopiot. Ei hyvä…

Parantuneet korjaustyökalut

Windows 7:ssä palautustyökaluja oli parannettu huimasti verrattuna XP:hen. Windows 8:ssa tätä työtä on jatkettu edelleen. Etenkin teknisesti valveutumattomalle käyttäjälle järjestelmän palautus on helpompaa kuin koskaan ennen. Jos kone menee jollakin tavalla sekaisin, palautusasteita on useampi:

 1. Windows palautetaan aikaisempaan, toimivaan tilaan
  Aina, kun varmuuskopiot otetaan ja kun Windows-päivityksiä asennetaan, Windows tallentaa järjestelmän palautuspisteen. Palautustyökaluilla voi palauttaa Windowsin tällaisen aikaisemman palautuspisteen mukaiseksi. Toiminto on hyödyllinen kun jokin päivitys tai asennus menee niin pahasti pieleen ettei Windows enää toimi kunnolla.
 2. Windows ja sovellukset palautetaan alkutilaan (tiedostot säilytetään)
  Tämä on astetta voimakkaampi palautus: kaikki Metro-sovellukset asennetaan uudelleen alkuperäisasetuksilla ja itse asennetut työpöytäsovellukset poistetaan. Jos palautuspisteen palauttaminen ei auta niin tätä voi kokeilla seuraavaksi. Omat tiedostot säilyvät mutta sovellukset pitää asentaa ja räätälöidä uudestaan.
 3. Koko tietokone palautetaan alkutilaan (tehdasasetuksille)
  Tämä tarkoittaa että myös tiedostot pyyhitään. Tietokone palautetaan tasan siihen muotoon missä se tuli tehtaalta. Mutta jos Windows ei edes käynnisty, tarvitaan palautuslevy tai -tikku…
 4. Koko tietokone palautetaan alkutilaan muistitikun avulla
  Tämä on muuten sama kuin kohta 3, mutta palautus käynnistetään CD-levyn tai muistitikun avulla. Tässä parannusta on tullut suhteessa Seiskaan koska Seiska ei tukenut palautusta muistitikulta (paitsi hieman säätämällä). Kasissa tämä muistitikulta palautus on oletuksena, ja sehän auttaa melkoisesti kun monet koneet nykyään myydään ilman optista asemaa.
Windows 8:n palautusnäkymä. Refresh tarkoittaa vain sovellusten uudelleenasennusta, Reset tarkoittaa myös tiedostojen pyyhkimistä.

Windows 8:n palautusnäkymä. Refresh tarkoittaa vain sovellusten uudelleenasennusta, Reset tarkoittaa myös tiedostojen pyyhkimistä.

Windows 8:n palautuksen lisävaihtoehtoja on useampia. Mutta System Restore (järjestelmän palautuspiste), System Image Recovery (varmuuskopiosta palauttaminen) ja Automatic Repair (asennuksen korjaus) ovat tärkeimmät tietää.

Windows 8:n palautuksen lisävaihtoehtoja on useampia. Mutta System Restore (järjestelmän palautuspiste), System Image Recovery (varmuuskopiosta palauttaminen) ja Automatic Repair (asennuksen korjaus) ovat tärkeimmät tietää.

Ohjauspaneeli ja Windows 8:n jakautunut persoonallisuus

Sitten pääsemmekin Windows 8:n suurimpaan ongelmaan. Kun tietokoneen asetuksia haluaa hallita, kaikkia asetuksia ei enää löydä tutuista paikoista. Ensin olin innokkaan toiveikas, kun huomasin uuden Metro-ohjauspaneelin. Se on siististi järjestetty kaksiulotteiseen käyttöliittymään: kategoriat vasemmalla ja hallintakohteet oikealla. Mutta mitäs? Ainoastaan pieni osa ohjauspaneelin toiminnoista on siirretty tähän uuteen näkymään. Ja itse asiassa monet asetukset (esim. bluetooth ja wifi) löytyvät sekä työpöydän puolelta että Metro-käyttöliittymän puolelta. Onpas sekavaa.

Windowsin vanha, tuttu ohjauspaneeli kymmenine toimintoineen sekä uusi, siisti "PC-asetukset". Miksei Microsoft vain voinut siirtää kaikkia toimintoja kerralla uuteen käyttöliittymään?

Windowsin vanha, tuttu ohjauspaneeli kymmenine toimintoineen sekä uusi, siisti ”PC-asetukset”. Miksei Microsoft vain voinut siirtää kaikkia toimintoja kerralla uuteen käyttöliittymään?

Ainoana valopilkkuna tässä sekamelskassa on se, että aloitusnäytön haku palauttaa tulokset kummastakin ohjauspaneelista. Eli etsit sitten mitä asetusta tahansa, se löytyy kyllä haulla. Mutta ennestään hankala ohjauspaneeli on nyt vieläkin sekavampi, kun osa toiminnoista löytyy täysin erinäköisestä käyttöliittymästä. Olisi Microsoft nyt voinut tämän asian tehdä kunnolla ja siirtää kaikki toiminnot uuteen näkymään. Hausta on nimittäin ainoastaan hyötyä silloin, kun käyttäjä tietää mitä hakea. Jos Windows ei ole entuudestaan tuttu niin ohjauspaneelin pitäisi auttaa käyttäjää nopeasti hahmottamaan kaikki asetukset joita tietokoneessa voi muuttaa, jotta sen käyttö on itselle mahdollisimman helppoa ja mukavaa. Nyt uuden käyttäjän on lähes mahdotonta saada kokonaiskuvaa koneen asetuksista. Huono veto, Microsoft!

Windows 8 haun esimerkki 1: "personalize" hallintaobjekti löytyy kahdesta eri paikasta ja ne hallitsevat eri asioita. Esimerkiksi Metron ja työpöydän värimaailmat valitaan erikseen. Huomaa, että vasemmassa sarakkeessa näkyvät Metro-ympäristön hakutulokset ja toinen ja kolmas sarake vasemmalta näyttää työpöydän hakutuloksia. Paljon päällekkäisiä hakutuloksia jotka johtavat samaan paikkaan. Jotenkin tosi sekavaa.

Windows 8 haun esimerkki 1: ”personalize” hallintaobjekti löytyy kahdesta eri paikasta ja ne hallitsevat eri asioita. Esimerkiksi Metron ja työpöydän värimaailmat valitaan erikseen. Huomaa, että vasemmassa sarakkeessa näkyvät Metro-ympäristön hakutulokset ja toinen ja kolmas sarake vasemmalta näyttää työpöydän hakutuloksia. Paljon päällekkäisiä hakutuloksia jotka johtavat samaan paikkaan. Jotenkin tosi sekavaa.

Windows 8 hakuesimerkki 2: hakusana "size" palauttaa tekstikoon ja skaalauksen hallintaobjektit. Tämä haku toimii jo hieman paremmin.

Windows 8 hakuesimerkki 2: hakusana ”size” palauttaa tekstikoon ja skaalauksen hallintaobjektit. Tämä haku toimii jo hieman paremmin.

Samaten ärsyttää Windows 8 -kokonaisuudessa vanhan työpöydän ja uuden Metro-näkymän päällekkäisyys ja ristiriitaisuus. Vanhoissa ja uusissa sovelluksissa on eri toimintalogiikka ja Metro-sovellukset on lähes yksinomaan suunniteltu mobiilikäyttöön. Harva niistä soveltuu mitenkään perinteiseen Desktop-maailmaan.

Vinkki: Hakuja on Windows 8:ssa kolme erilaista. Perushaku, joka aktivoituu kun aloitusnäytössä alkaa kirjoittaa mitä tahansa, etsii asennetuista sovelluksista. Tähän hakuun pääsee suoraan työpöydältä myös näppäinyhdistelmällä Win+Q. Tiedostohakuun pääsee painamalla Win+F. Ja asetuksista voi hakea yhdistelmällä Win+W. Nämä saattaa muistaa sanoista Q niin kuin ”quicksearch”, F niin kuin ”files” ja W niin kuin ”windows settings”.

Keskustelua tietokoneiden käytön tulevaisuudesta

Monet varmasti ihmettelevät, miksi Microsoft päätti tehdä yhden käyttöjärjestelmän jossa on kummatkin käyttötavat eikä kaksi erillistä. Miksi olla sekä aloitusnäyttö että työpöytä? Miksi ohjauspaneeli on jaettu kahtia?

Luulen että tässä on perinteinen IT-ongelma: vanha infrastruktuuri on valtava ja sen inertia on samoin suuri. Vanha ympäristö (työpöytä ja hiiriohjaus) ei tue uudenlaista käyttötapaa (kosketus), mutta uusi ympäristö, joka on suunniteltu uuden käyttötavan ympärille, ei tue vanhoja sovelluksia koska ne noudattavat vanhaa käyttötapaa.

Ratkaisua tässä ja nyt ei ole. Täytyy odottaa, että uuden käyttötavan sovelluksia tulee lisää ja niiden markkina kypsyy. Jos siis haluaa säilyttää mielenterveytensä, kannattaa pysytellä mahdollisimman hyvin vanhassa käyttötavassa, kunnes uuden käyttötavan sovellukset ylittävät kynnyksen ”minun on itse asiassa nyt helpompi työskennellä uuden käyttötavan kautta, kuin vanhan”.

Sitten muutama vanhan käyttötavan sovellus pysyy vielä käytössä koska ne ovat ”korvaamattomia”. Kunnes ne eivät enää ole. Ja sitten koko toimintatapa siirtyy uuden käyttötavan pariin. Tai siis, käyttäväthän jotkin yritykset vielä tänäkin päivänä DOSia. Mutta kuinka moni tavallinen pulliainen edes tietää, mikä DOS on? Se on niin kaukaista historiaa jo, eikä sen siirtymisestä marginaaliin ole kuin 17 vuotta (Windows 95:n julkaisua jos katsotaan). Eli on oletettavaa että nykyinen työpöytä-käyttöjärjestelmä, kuten Windows 7, on 15-20 vuoden päästä muinaisreliikki. Jotkut yritykset ehkä vieläkin käyttävät työpöytään perustuvia sovelluksia, mutta valtaosa käyttäjäkunnasta on jo kauan sitten siirtynyt uudemman toimintatavan pariin.

Mikä se uusi toimintamalli sitten on? Vaikea sanoa. Sehän on vasta syntymässä. Varmaa on kuitenkin että se sisältää seuraavia elementtejä:

 1. Toiminta on paikasta riippumatonta.
  Laitteita käytetään kaikkialla. Pöytä-PC suunniteltiin aikanaan ”työpöydän ympärille” koska sitä käytettiin ensisijaisesti työpaikalla tai kodin toimistossa. Tänä päivänä käsite ei enää toimi mobiililaitteissa.
 2. Toiminta ei riipu yhdestä laitteesta.
  ”Omasta tietokoneesta” ei enää puhuta, vaan pikemminkin oman tietopilven käytöstä Internetissä. Tämä tiedon käyttö saattaa tapahtua pöytäkoneelta, läppäriltä, tabletilta, kännykältä ja vaikka mistä vielä syntymättömistä upotetuista laitteista (pöydät, ovet, ikkunat, peilit, silmälasit, vaatteet, korvanapit, ranteen iho jne)
 3. Tiedostot ja tiedostojärjestelmä ovat häilyviä käsitteitä.
  Jo nyt uusimman sukupolven on vaikea käsittää, mitä tiedostot ovat ja miksi pitäisi ymmärtää missä ne tietokoneella sijaitsevat. Tämä on tietenkin tärkeä tieto IT-ammattilaisen näkökulmasta, mutta ei enää valtaosalle tietokoneiden käyttäjistä. ”Tiedostot”, kuten dokumentit, kuvat ja videot, löytyvät haulla. Eikö niin? Yhä useammassa sovelluksessa (ja kaikissa palveluissa) tiedostot tai niiden metatiedot ovat tietokannassa. Kuka enää järjestelee tiedostoja itse käsin? Ei ainakaan kukaan tällä vuosituhannella syntynyt. Jatkossa tämä trendi varmasti vain vahvistuu ja tiedostomuodot alkavat olla syventävän tietotekniikan aiheita. Käyttöjärjestelmä tietää aina, millä sovelluksella tai palvelulla mikäkin tiedosto avataan.

Johtopäätös

Pöytäkäyttöjärjestelmien ja mobiilikäyttöjärjestelmien käyttöliittymien yhdistäminen ei onnistu. Ne ovat eri aikakausien ja siksi erilaisten ajatusmaailmojen tuotoksia. Käyttöliittymän täytyy palvella yhtä toimintatapaa pääasiallisesti, ja näiden kahden yhdistäminen ei (näillä näkymin) ole mahdollista yhdistää sulavasti. Sama ongelma näkyy Applen OS X Mountain Lionissa kuin Windows 8:ssa. Uudistukset tuntuvat lähinnä huonontavan pöytäkäyttötapaa. Yksikään uudistus ei ole suunnattu sen parantamiseen vaan ne keskittyvät parempaan integraatioon mobiililaitteiden kanssa (esim. pikaviestien ja ilmoitusten synkronointi). Työpöytämalli on saavuttanut huippunsa edellisissä käyttöjärjestelmäversioissa ja tulevaisuus on mobiilissa.

Mutta sitten on Linux. Ei ole epäilystäkään etteikö myös se olisi matkalla mobiiliin. Linux on syntynyt uudelleen Androidin muodossa, joka on täysin rakennettu mobiilikäyttöön. Google on myös kehittänyt Chromebook-kannettavat joissa ei ole paikallista työskentelyä laisinkaan vaan kaikki sovellukset ovat nettisovelluksia. Canonical on samoin luomassa Ubuntusta kännykkäversion ja panostaa tällä hetkellä paljon mobiilikehitykseen. Mutta työpöytälinuxit ovat edelleen vahvoilla ja kehittävät sitä samaa vanhaa toimintamallia (näppäimistön ja hiiren ympärillä) jatkuvasti paremmaksi.

Väittäisin että työpöytälinux on jo nyt pelaamista ja multimediatuottamista lukuun ottamatta ohittanut Windowsin ja OS X:n käytettävyyden. Tai vähintäänkin päässyt samalle tasolle. Tulevina vuosina linuxit tulevat varmasti olemaan parhaita mahdollisia työpöytäkäyttöjärjestelmiä. Steamin julkaisu Linuxille lupailee jopa sellaista tulevaisuutta että suuri osa PC-peleistä tulee pyörimään linuxeilla ilman sen suurempia ponnisteluita.

Tämä jättää multimediatuotannon. Jos Microsoft panostaa kaiken tulevan kehityksen mobiilisovelluksiin, mitä työpöytämallille tapahtuu? Jäävätkö Adoben tuotteet melkein ainoiksi muinaisjäänteiksi jotka vaativat vanhan työpöytäympäristön toimiakseen? Kuinka pitkään se voi jatkua ennen kuin Microsoft katkaisee kaulan siltä ympäristöltä kokonaan? Se tapahtui ennen pitkää DOSille. Sitä voi edelleen ajaa erillisessä ikkunassa, hiekkalaatikkoympäristössä. Mutta se ei integroidu muuhun tekemiseen sujuvasti. DOS-sovellukset vaativat erillisen ympäristön (kuten DOSbox, FreeDOS) asentamista.

Yksi mahdollisuus on, että Adobe tulee lähitulevaisuudessa panostamaan tuotteidensa toimivuuteen Linuxissa. Ja siinä vaiheessa kun Photoshop et al. toimivat yhtä hyvin linuxeissa kuin Windowsissa, moni multimediatuottaja siirtyy mieluusti Linuxin käyttöön. Toimiihan kaikki muu siinä jo hyvin – monet yritykset (esim. Google, Amazon, Peugeot) ja julkishallinnon elimet (mm. USA:n White House ja Department of Defense, Münchenin kaupunki, Ranskan poliisi) ovat siirtyneet suureksi osaksi Linuxin käyttöön. Alkuvaiheessa oheislaitteiden ajurit ovat luultavasti huonosti toimivia tai kokonaan puuttuvia, mutta missä Adobe, siellä myös oheislaitevalmistajat. Piirtopöydät, 3D-hiiret ym. sälä tulee aikanaan toimimaan ihan yhtä hyvin linuxeissa kuin Windowsissa ja OS X:ssä. Tai ehkä paremmin. Jos työpöytä-mac ja työpöytä-windows joutuvat marginaaliin, miksi jatkaa kehitystä niissä?

Tulevaisuus on mobiilissa. Apple ja Microsoft ovat hyväksyneet tämän, Google on ottanut sen itsestäänselvyytenä. Mutta mielestäni työpöydällä on sekä nyt että tulevaisuudessa paikkansa. Hiiri ohjauslaitteena ei ole poistumassa hetkeen, ja näppäimistö varsinkaan. Tämän huomioon ottaen työpöytäkäyttöliittymä tulisi säilyttää vielä hetken aikaa. Apple on tämän tajunnut ja siksi iOS:ssä ja OS X:ssä on erilaiset käyttöliittymät. Canonical on tämän tajunnut ja siksi Ubuntussa tulee olemaan kaksi erillistä käyttöliittymää: Kännykässä/tabletissa yksi, ja työpöydällä toinen. Jos kännykän/tabletin liittää telakkaan, käyttöliittymä vaihtuu työpöydäksi. Mielestäni tämä jako on täysin järkeenkäypä ja Microsoftin olisi pitänyt noudattaa samaa ajatusta. Mutta nyt lopputulos on rikkinäinen kokemus niin mobiililaitteilla kuin perinteisillä pöytäkoneilla ja kannettavilla. Kosketusnäytöllisten Windows 8 -tietokoneiden käyttö lienee sujuvampaa, mutta siitä en voi arviotani antaa ennen kuin olen sellaisen kanssa itse elänyt jonkin aikaa.

Toivottavasti Microsoft tajuaa virheensä ja erottelee käyttöliittymät Windows 9:ssä selkeämmin.

Yhteenveto

Jos koneessasi ei ole kosketusnäyttöä etkä ole sellaista myöskään hankkimassa (nyt markkinoille alkaa tulla myös kosketusnäytöllisiä pöytänäyttöjä), väitän että Windows 8 tarjoaa huonomman käyttökokemuksen kuin Windows 7. Uudet eleet ja suuret kuvakkeet ovat turhia hiiri-ja-näppäimistökäytössä ja uusi ja vanha käyttöliittymä ovat keskenään ristiriidassa.

Windows 8:aa voi suurimmaksi osaksi käyttää kuten Windows 7:ää muutamalla säädöllä, mutta se tekee päivittämisen melko lailla turhaksi. Jos olet ostamassa uutta konetta, Win7-vaihtoehto pysyy vielä jonkin aikaa. Ehkä se kannattaa valita, niin kauan kuin pystyy. Toisaalta Win8:ssa on tulevaisuus ja syitä valita se löytyy kyllä. Alla argumenttini puolesta ja vastaan:

Syitä valita Windows 8 Syitä välttää Windows 8
 • + Ostettavassa koneessa on kosketusnäyttö tai olet valmis hankkimaan kosketuspöytänäytön
 • + Nopeampi käynnistys ja sulkeminen
 • + Parempi teho ja akkukesto (ja ajurit tulevat vain paranemaan ajan myötä eli kaula tulee kasvamaan suhteessa seiskaan)
 • + Parempi varmuuskopiointitoiminto
 • + Paremmat palautustyökalut
 • + Tietojen synkronointi useamman Windows 8 -laitteen välillä
 • + Uusi, siistimpi ulkoasu
 • + Uudet tuulet tietotekniikassa kiehtovat tai haluat pysyä kehityksen kärjessä
 • Uuden Metro-käyttöliittymän turhuus ilman kosketusnäyttöä
 • Käyttöliittymien päällekkäisyys josta syntyy käytön sekavuutta
 • Tietokoneen asetusten jakaminen vanhaan ja uuteen ohjauspaneeliin

Loppukaneettina vieä viittaus aikaisempaan arvosteluun. Valokuvausblogi.comin kirjoittaja mainitsi Windows 8:n käytön erillisen pöytänäytön kanssa siten, että kannettavan näyttö on ykkösnäyttönä ja pöytänäyttö kakkosnäyttönä. Täten näyttöjä voi käyttää kätevästi rinnakkain: kannettavalla on aloitusnäytön kaikki ilmoitukset sähköposteista, kalentereista, pikaviesteistä ja sosiaalimediasta. Kakkosnäytöllä on työpöytä kaikkine ikkunoineen. Kuulostaa erittäin toimivalta – etenkin jos läppärissä siis on kosketusnäyttö. ;)

Mitkä ovat omat kokemuksesi Windows 8:sta? Unohdinko jotain yllä olevasta vertailutaulukosta? Entä mitä olet mieltä OS X:n uudesta suunnasta? Ubuntu mobilesta? Onko työpöydällä tulevaisuutta tietokoneissa? Kerro kommenteissa.