Skip to content
Sivupoluilla

Matkabudjetti: Kaakkois-Aasia 3 kuukaudessa

Lähdimme Aasiasta hieman yli kuukausi sitten. Olemme vihdoin raapineet ensimmäisen kolmen kuukauden numerot (Lontoota lukuun ottamatta) kokoon ensimmäistä budjettiraporttiamme varten. Jokaisen pienenkin kulun kirjaaminen on vaatinut paljon tahdonvoimaa mutta yleisen hyvän (ja mielenterveyteni – koska minun täytyy tietää mihin rahat katoavat) vuoksi olemme kuitenkin tehneet juuri tämän.

Tältä kirjanpitomme näyttää käytännössä. Välillä kulut menevät kännykän muistion kautta, jos vihkomme ei satu olemaan mukana.

Tältä kirjanpitomme näyttää käytännössä. Välillä kulut menevät kännykän muistion kautta, jos vihkomme ei satu olemaan mukana.

Tiivistimme kirjanpitomme kolmeen osioon määränpään mukaan:

 • Pohjois-Thaimaa, mukaan lukien Chiang Mai (noin 5 viikkoa), Chiang Rai (10 päivää New Life Foundation:issa), ja Pai (noin viikko)
 • Etelä-Thaimaa, mukaan lukien Koh Tao (noin 2 viikkoa), Koh Phangan (noin viikko), ja Bangkok (muutama päivä siirtyessä paikasta toiseen)
 • Kamputsea, mukaan lukien Phnom Penh (1 päivä) ja Siem Reap (5 päivää)

On hyvä huomata että budjettimme koskee kahta henkilöä jotka matkustavat pariskuntana. Pystyimme näin jakamaan monia kustannuksia jotka olisivat maksaneet enemmän kuin 50% budjetista jos matkustaisi yksin. Raporttimme antanee kuitenkin kohtuullisen hyvä kuvan kulutasosta Thaimaassa ja Kamputseassa reppureissaajana.

Pohjois-Thaimaa (62 päivää) = 2605 €

Huomaa, että kaaviot ovat vuorovaikutteisia: voit viedä osoittimen kunkin piiraspalan ylle nähdäksesi kyseisen palan tiedot. Kaaviot eivät välttämättä näy RSS-syötteissä. Jos et näe kaavioita, avaa tämä kirjoitus blogissamme nähdäksesi ne. Tiedot tulevat samasta Google Docsista kuin englanninkieliseen kirjoitukseemme ja ovat siksi englanniksi.

Vietimme pitkän ajan Thaimaan pohjoisessa koska ruoka oli hyvää, asuminen halpaa ja ihmiset ystävällisiä. Se seikka tosin auttoi, että löysimme upean kiipeilypaikan ja paikallinen kiipeilykeskus CMRCA tarjosi mahtavan kiipeilykokemuksen joka kerta. Vietimme suurimman osan ajastamme Chiang Maissa vaikkakin kävimme Paissa viikon verran ja vietimme 10 päivää New Life Foundation:issa (NLF) tekemässä vapaaehtoistyötä. Pai oli kalliimpi kuin Chiang Mai, mutta käytimme vain 300 bahtia (7,50€) / henkilö / päivä kun asuimme NLF:ssa ja saimme sillä täyden ylläpidon (3 ateriaa päivässä) joten keskiarvo lienee Chiang Main tasoa.

 • Ruoka: 931 € Pohjoisessa söimme ravintoloissa joka päivä koska ruoka oli niin halpaa ja guest houseissa ei yleensä ole vieraskeittiöitä käytettävissä. Katuruoka on ehdottomasti halvinta, mutta ravintolat tarjoavat mahdollisuuden istua hetkeksi alas ja irtautua katujen melusta ja hälinästä. Hyvä ateria jälkiruokineen lempiravintolassamme Chiang Maissa maksoi noin 125 bahtia (3,10€) per nuppi. NLF:ssa asumiskustannukset sisälsivät ruoan joten jätimme sen pois ruokakustannuksista. Tässä budjetissa pitää myös ottaa huomioon se, että me juomme todella harvoin alkoholia. Pohjoisessa tuli lähinnä joskus joku ruokakalja juotua, mutta yhtäkään kosteaa iltaa ei tullut koettua. Joten jos olet meistä suurempi lörppähuuli kannattaa tämä ottaa huomioon.
 • Asuminen: 469 € Asuimme edullisissa guest houseissa Chiang Maissa ja vietimme muutaman yön hienommissa hotelleissa Paissa ja Mae Saissa. Lempihostellimme (jonka valitsimme sijaintinsa takia kiipeilykeskuksen vieressä) veloitti 300 bahtia (7,50€)/yö kahden hengen huoneesta tuulettimen ja oman kylpyhuoneen kera.
 • Liikkuminen: 159 € Liikkuminen pohjoisen kaupungeissa hoituu joko songthaewilla (paikallisbussi), tuk tukilla (mopotaksi) tai vuokraskootterilla. Liikuimme kaupunkien välillä pitkän matkan bussilla (tyypillisesti 160 bahtia [4€]/henkilö 3-4 tunnin matkasta) tai minibussilla (noin 300 bahtia/henkilö samasta matkasta).
 • Sekalaiset: 182 € Tämä sisältää sekalaisia kuluja joita yksikään matkailija ei oikein voi välttää, kuten pankki(automaatti)maksut ja viisumimaksut; apteekkihankinnat kuten shampoo, deodorantti, hyönteiskarkoite; puhelin-, netti- ja kopiokonemaksut; vaatteet ja pyykkikulut; posti(kortti)maksut jne.
 • Aktiviteetit: 865 € Tämä kategoria tulee vaihtelemaan rajusti riippuen matkailijasta. Toisille reissun tarkoitus on yksinomaan rentoutuminen hierontojen, ruoan ja juoman kautta. Toisille matka tarkoittaa kaikkien extreme-kokemusten hankkimista: laskuvarjohyppyä, kalliokiipeilyä, riippuliitoa, sukeltamista, paintballia, offroad-seikkailuja jne. Meille tämä tarkoitti pohjoisessa hierontoja, kalliokiipeilyä (kallein kustannus), reissua elefanttifarmille, temppelien ja eläintarhan pääsymaksuja sekä tuliaisia perheillemme.

Käytämme ruoan, asumisen, liikkumisen ja sekalaisten kulujen summaa suuntaa antavana lukuna tietylle alueelle (jätämme siis pois vain aktiviteetit). Kutsumme näitä menoja pakollisiksi kustannuksiksi. Tätä lukua pystyy pienentämään asumalla halvemmissa paikoissa, syömällä edullisempaa ruokaa ja hoitamalla pankki- ja viisumiasiat fiksusti. Mutta jos haluat samat mukavuudet jotka mekin, tulet käyttämään suurin piirtein tämän verran rahaa päivässä, kun matkustat kumppanisi kanssa.

Pakolliset kustannukset = 14,50 € / päivä / henkilö = 435 € / kk / henkilö

Etelä-Thaimaa (24 päivää) = 1966 €

 • Ruoka: 586 € Söimme hienommissa paikoissa etelässä, lähinnä siksi ettei katuruokaa ollut juuri missään. Saarien hostelleissa ei ollut vieraskeittiöitä käytettävissä, Bangkokissa tosin oli. Ravintolat olivat noin kaksi kertaa kalliimpia saarilla kuin Chiang Maissa. Sattuneista syistä (veljien vierailu ja 30v synttärit) alkoholia tuli kulutettua sitten kaksinkertainen määrä Pohjois-Thaimaaseen verrattuna. Tämä on osasyynä siihen että ruokakustannukset olivat mitä olivat.
 • Asuminen: 384 € Asumisen hinta oli myös noin kaksinkertainen Chiang Maihin verrattuna, vaikkakin asuimme ökymmissä hotellissa ja bungalowssa sillä viikolla kun Tiun veljet olivat vierailemassa. Käytimme tällöin jopa 3-5 kertaa enemmän asumiseen kuin CM:ssa. Bangkokin asumisen hintataso oli samaa luokkaa kuin etelän saarilla.
 • Liikkuminen: 285 € Tämä luku sisältää junamatkat etelään ja takaisin Bangkokiin, lauttamatkat mantereen ja saarien välillä, skootterin ja auton vuokraukset etelässä sekä muutaman taksimatkan.
 • Sekalaiset: 207 € Sama kuin aikaisemminkin. Viisumipidennykset olivat tässä suurin menoerä.
 • Aktiviteetit: 503 € Tämä sisältää pienen sademetsä-köysirataseikkailun, liput Half Moon Partyyn, pari elokuvateatterikäyntiä, hierontoja, snorklausvarusteiden vuokran, kanoottivuokran sekä tietenkin sukelluskurssit ja yhden hupisukelluksen – ehdottomasti kalleimmat aktiviteetit.
Pakolliset kustannukset = 30,50 € / päivä / henkilö = 914 € / kk / henkilö

Tarkistin muuten olisiko junamatkojen siirtäminen pohjoisen budjettiin siirtänyt edullisuuden vaakakuppia etelän suuntaan. Eipä juuri: etelän kulut olisivat silti ylittäneet pohjoisen kulut lähes kaksinkertaisesti (tarkalleen ottaen kertoimella 1.9).

Kamputsea (5 päivää) = 662 €

 • Ruoka: 87 € Söimme (enimmäkseen kalliissa) ravintoloissa koska emme tienneet mistä halvemmat ravintolat löytäisi. Kestääkin aina jonkin aikaa ennen kuin uuteen paikkaan on tutustunut kunnolla ja tietää missä asua ja syödä. Toiseksi viimeisenä päivänä löysimme Siem Reapista yhden hyvän ja halvan ravintolan, mutten muista sen nimeä enää.
 • Asuminen: 68 € Tässä vaiheessa olimme niin kyllästyneet kuumuuteen että päätimme asua yksinomaan ilmastoiduissa huoneissa Kamputseassa. Siem Reapissa asuimme erittäin miellyttävässä hotellissa (Siem Reap Garden Inn) ainoastaan 17$ (13,50€) vuorokausihintaan. Phnom Penhissä maksoimme saman hinnan mutta hostelli ei ollut läheskään yhtä tasokas.
 • Liikkuminen: 89 € Tämä sisältää kaikki tuk tuk- ja bussimaksut. Teimme vain kaksi bussimatkaa: toisen Siem Reapiin ja toisen takaisin Phnom Penhiin. Pakolliset kustannukset eivät sisällä lentoja Kamputseaan koska näiden hinta tulee vaihtelemaan rajusti tapauskohtaisesti.
 • Sekalaiset: 67 € Sama kuin aikaisemminkin. Viisumimaksut olivat tässäkin suurin menoerä.
 • Aktiviteetit: 122 € Tämä sisältää yhden illallisesityksen, Angkorin arkeologisen puiston sisäänpääsymaksun ja yhden 2 tunnin ratsastuskerran.
Pakolliset” kustannukset = 31 € /  päivä / henkilö = 930 € / kk / henkilö

Huomaa että vietimme Kamputseassa niin vähän aikaa että ”pakolliset” kustannuksemme olivat paljon suuremmat kuin jos olisimme viettäneet siellä muutaman viikon ja tutustuneet parhaan hinta-laatusuhteen omaaviin hostelleihin ja ravintoloihin. ”Pakolliset kustannukset” on siis hieman harhaanjohtava nimitys – nämä olivat todelliset ruoka-, asumis-, liikkumis- ja sekalaiset kustannuksemme. Olisi varmasti helppoa säästää ainakin 20-40% kuluista jos pysyisi pidempään samassa paikassa.

Mitä tekisimme toisin

Jos menisimme tälle alueelle uudelleen muutaman vuoden päästä, viettäisimme varmasti paljon enemmän aikaa Chiang Maissa. Jotkin kulut ovat paljon pienempiä jos sitoutuu asumaan 3-6kk samassa paikassa, koska monet paikat tarjoavat kuukausivuokraa joka saattaa olla 50-70% pienempi kuin hostellien päivätaksa. Tässä ajassa ehtii myös löytää loistavia (mutta silti edullisia) ravintoloita ja tutustua paikallisiin. Muilta matkailijoilta saa myös ajan myötä vinkkejä hyvistä paikoista ja ennen pitkää kaupungin tuntee kuin omat taskunsa.

Jos pidät kiipeilystä, voit liittyä kiipeilykerhon jäseneksi ja saada tuntuvia alennuksia hinnoista. Liittyminen maksaa 1500 bahtia (60€) mutta kuukausimaksu on vain 500 bahtia (20€). Kuljetukset kalliolle (sisältäen lounaan) saa lähes puoleen hintaan, kursseista saa 25% alennusta, varustevuokrasta 20% ja varusteostoksista 10%. Lisäksi keskuksen boulderhallia saa käyttää rajattomasti jäsenenä (normaali maksu 200 bahtia/kerta). Jo 1kk aktiivisen kiipeilyn jälkeen jäsenyys on yleensä maksanut itsensä takaisin.

Myös skootterin voi vuokrata halvalla muutamaksi kuukaudeksi kerrallaan. Liikkuminen skootterilla on paitsi halvempaa kuin jatkuva tuk tukien käyttö, se on myös hauskempaa. Kaupunkiin tutustuu ihan eri tavalla kun ajelee itse skootterilla pitkin katuja ja löytää uusia metkoja paikkoja mihin ei muuten keksisi mennä. Chiang Maista voi myös ajella skootterilla läheisille nähtävyyksille, kuten Doi Suthep/Doi Pui -vuorelle, elefanttifarmille ja lukuisille luolille ja kuumille lähteille.

Chiang Mai auringonlaskun aikaan, Doi Suthep taustalla. Lähde: canvas-of-light.blogspot.com.au

Chiang Mai auringonlaskun aikaan, Doi Suthep taustalla. Lähde: canvas-of-light.blogspot.com.au

Toisaalta Pai oli myös kiva paikka, mutta olimme siellä ihan väärään vuodenaikaan. Laakso oli täynnä savua koska pohjoiset thait polttavat metsänsä helmi-huhtikuun aikaan ja kaupunki oli lähes tyhjä. Tulemme kyllä antamaan Paille uuden mahdollisuuden, mutta ensi kerralla koitamme mennä sinne kaverien kera. Tai ehkä saamme uusia kavereita sieltä. Tällä kertaa emme onnistuneet saamaan kavereita Paista. :D

Paille tyypillisiä bungalow:eja joen varrella yön tunnelmissa. Lähde: http://www.thaismile.jp

Paille tyypillisiä bungalow:eja joen varrella yön tunnelmissa. Lähde: http://www.thaismile.jp

Menisimme uudelleen Etelä-Thaimaan rannoille vain vähäksi aikaa – ehkä aloittelemaan lomaamme – ja siirtyisimme sitten pohjoiseen. Meri on tosi jees, mutta hintataso on vain niin paljon korkeampi ja ihmiset eivät ole yhtä ystävällisiä kuin pohjoisessa. Tuntuu että turismi on kyllä pilannut etelän meiltä. Sukeltaminen oli tosin aivan upeaa ja itse menisin ehkä mieluummin Krabille ensi kerralla jotta voisin verrata kokemusta Taon ja Phanganin saariin. Haluaisin myös kokeilla deep water soloa Krabin lähellä. ;)

Paratiisinäkymät Koh Taolla. Lähde: kohtao.ca

Paratiisinäkymät Koh Taolla. Lähde: kohtao.ca

Bangkok vaikuttaa mahdollisuuksien kaupungilta, mutta tarvitsisimme jonkun paikallisen tutustuaksemme kaupunkiin paremmin. Kaupungin koko voi halvaannuttaa sekä väestönsä (14 miljoonaa) että levinneisyytensä (7700 km², yli kaksi kertaa pääkaupunkiseudun kokoinen) puolesta. Ehkä kokeilemme couchsurfingia ensi visiitillä. :)

Bangkokin yössä paistaa loputon valomeri. Lähde: Wikimedia commons

Bangkokin yössä paistaa loputon valomeri. Lähde: Wikimedia commons

Kamputsea oli mielenkiintoinen, mutta emme ehtineet tutustua siihen tarpeeksi hyvin muutamassa päivässä. Meidän pitäisi sitoutua muutaman viikon viettämiseen Siem Reapissa ja muissa isoissa kaupungeissa. Phnom Penh ei kyllä vakuuttanut meitä. Se oli suuri, meluisa ja likainen paikka.

Temppelit olivat sitäkin vakuuttavampia. Kuvassa Angkor Thomin sisäänkäynti. Lähde: Wikimedia commons

Temppelit olivat sitäkin vakuuttavampia. Kuvassa Angkor Thomin sisäänkäynti. Lähde: Wikimedia commons

Viimeisenä huomiona haluaisimme viettää muutaman viikon kiipeillen Laosissa ja haluaisimme edelleen käydä myös Vietnamissa ja Myanmarissa. Katsellaan…

Lopuksi

Aloittaessamme Australian-matkamme olimme käyttäneet 5233 € kolmessa kuukaudessa, joka tekee 2617 € / henkilö tai 28,75 € / henkilö / päivä. Australiassa koitamme pitää kulut kurissa ja käyttää keskimäärin enintään 30 € / henkilö / päivä. Haaste on suuri, mutta ahkeralla sohvasurffauksella ja telttailulla, kohtalaisella ansio- ja vapaaehtoistyöllä sekä runsaalla kotikokkailulla saatamme päästä tavoitteeseemme.

Toivottavasti tämä katsahdus talouteemme Kaakkois-Aasian matkallamme helpottaa muiden matkailijoiden elämää. Halusimme tarjota lukuja ja tietoja jotka auttavat muita suunnittelemaan matkaansa ja nauttimaan matkustuksestaan enemmän. Jos tunsit että tämä kirjoitus oli sinulle hyödyllinen, jätäthän kommentin alapuolelle. :)