Skip to content
Sivupoluilla

Tyypillinen päiväni vuosi sitten

Vuosi sitten huhtikuussa Etelä-Suomi alkoi pikkuhiljaa herätä eloon talvilumien alta. Itse elin aikaa jolloin elämä oli aika paljolti yhdestä rutiinista toiseen siirtymistä. Tuli mieleen että olisi varmaan mukava dokumentoida minkälaista se rutiini on ja katsoa tulisiko sitä sitten jälkeenpäin ikävä kun näen kuvat vuoden päästä uudelleen.

Tällaista oli siis Tiun elämä vuosi sitten:

07:00 Ylös, ulos ja lenk…suihkuun.

♫TÄTTÄRÄÄÄ♫ huutaa herätyskello. Jonas hypähtää ninjan elkein sängystä ja vaientaa sen salamannopealla judo-iskulla. Hiljaisuus täyttää huoneen uudelleen ja tekee tilaa koomalle. Keho tajuaa pienellä viiveellä että nyt on tehty liian paljon, liian nopeasti. Matka suihkuun alkaa siis hitaasti ja seiniin nojautuen. Itsehän pidän silmäni kiinni vällyjen alla kunnes ritarini saapuu putipuhtaana suihkusta ja suukottelee minut hereille.

Vaihtoehdot Heräänkin yllättäen ennen herätyskelloa, vedän läppärin esille ja odottelen kunnes Jonas herää.

07:45 Aamupala voittajille

Parisuhteeseemme on vuosien saatossa kehittynyt päivittäinen rutiini jota kumpikaan meistä ei (ainakaan vielä) ole kyseenalaistanut: Minä teen päivälliset, illalliset ja välipalat mutta Jonas tekee aamiaisen. Viimeiset kaksi vuotta olemme aloittaneet aamut vihreiden pirtelöiden kera. Tosin sana ”vihreä” ei kyllä kuvaa pirtelön väriä vaan lähinnä mitä se sisältää: Ruukullinen mahdollisimman tumman vihreitä salaatinlehtiä marjojen ja hedelmien kera.

Vaihtoehdot Hyvin harvoin tapahtuva aamu ilman aamupalaa.

08:35 Käääk! Miten se kello on jo noin paljon?

Aamuisin olemme aina pausella…kunnes olemme myöhässä. Sen jälkeen olemme pikakelauksella. Aamurutiinit, jotka saisi aivan varmasti tehtyä 20 minuutissa, vievät meiltä yleensä 1,5 tuntia. Epäilemättä saamme tästä syyttää internetiä. Heti herättyämme toimimme kuin paatuneimmat narkkarit ja teemme kaikkemme jotta saisimme ensimmäisen internet-annoksemme mahdollisimman nopeasti. Joskus luin että nettisurffailun tai uutisten sijaan aamu olisi parempi aloittaa vaikka runolla. Mielestäni koskettimia soittava kissa on kuitenkin jo niin lähellä runoutta että sen voi laskea. Niin tai näin, lopputulos on aina juosten ratikkapysäkkiä päin.

Vaihtoehdot Jos ei sada lunta tai vettä: pyöräile tai kävele töihin (kiireessä).

08:45 Suomalaiset pukeutuvat yleensä mustiin…

Koska se laihentaa ja kerää mahdollisimman paljon auringonvaloa, eli lämpöä. Itsehän tosin en usko mustaan. Mielestäni se on täysin yliarvostettu väri ja tästä syystä minut on todella helppo löytää väkijoukosta. Uskokaa tai älkää mutta vaaleanpunaisen, oranssin ja violetin yhdistäminen on paljon tehokkaampaa kun ajatellaan laihentamista ja lämmön keräämistä. Olet sen verran hämmentävän näköinen että kukaan ei huomaa jenkkakahvojasi mutta kuitenkin sen verran piristävä että saat paljon lämpimiä hymyjä osaksesi.

P.S. Tämä kuva on muuten lavastettu, en ikinä istu bussin takaosassa. Olen enemmänkin sellainen keskiosaston tyttö.

09:02 Kolmas kerros, kiitos

Talot, joissa on kolme kerrosta, ovat juuri sen verran matalia, että voit tuntea syyllisyyttä jos et käytä portaita; mutta kuitenkin sen verran korkeita, että hissin asentaminen on oikeutettua. Kuvitelkaa mieluummin maailma ilman kolmansia kerroksia jossa käyttäisimme vain 1-, 2- ja 4-kerroksia. Kukaan ei ikinä ikävöisi kolmatta kerrosta koska laiskinkin ihminen jaksaisi nousta ensimmäiseen tai toiseen kerrokseen ja jokainen voisi ottaa hissin neljänteen kerrokseen ilman omatunnontuskia.

Vaihtoehdot Huokaisen syvään ja nousen ne hiton portaat, senkin laiska aasi.

09:02:30 Ta-daa! Näyttävä sisääntulo!

Jos sattuu olemaan maanantai, saavun näyttävästi tyhjään keittiöön, sillä kaikki muut ovat jo siirtyneet aamupalaveriin. En lannistu, koska se tarkoittaa että joku on jo pessyt surullisenkuuluisan Terwakoneemme ja saan rauhassa täyttää mukini kahviin verrattavissa olevilla ainesosilla ja syövällä.

Vaihtoehdot Saavun ajoissa ja saan sammuttaa varashälyttimen. Tällöin menen suoraan työpisteelleni odottamaan että joku muu, jolla on akuutimmat vieroitusoireet, saapuu pesemään Terwakoneemme ja sitten vasta haen oman annokseni.

09:10 Muista, olet mahtava.

Ensimmäisen hörppäisyn jälkeen vaihdan kolleegoideni kanssa ihmetyksiä sään tulevasta/olleesta/nykyisestä märkyydestä/kylmyydestä/kuumuudesta/pahuudesta ja kun lopputulos on saavutettu, sukkahiihdän työpisteelleni (meillä on liukkaat lattiat) ja kammen työhevoseni käyntiin. Kun virta on saapunut näyttöihini asti, minua tervehtii kannustava lainaus joka muistuttaa minua olemaan mahtava. Mahtavat asiat mielessäni aloitan työni.

Vaihtoehdot Mahtavuudessa ei ole mitään vaihtoehtoja. Kun olet mahtava voit vain olla mahtava, etkä mitään muuta.

16:45 VAPAUUUUUuuuus!

Kahdeksan tunnin mahtavuuden jälkeen (miinus lounas- ja naamakirja-aika) pinkoan ulos ovesta ja otan ensimmäisen vastaantulevan bussin kohti kotia. Bussissa istumisessa ei ole mitään mahtavaa joten teen sitä mitä kaikki muutkin tekevät: Luen, kuuntelen musiikkia tai näpyttelen kännykkääni. Jokainen näistä aktiviteeteista auttaa minua olemaan fyysisesti läsnä mutta henkisesti poissa. Se oikeastaan yhdistää kaikki bussissa olevat yhden yksinkertaisen totuuden alle: Olemme kaikki yhdessä, yksin. Ja hyvä niin (vai onko sittenkään?).

Vaihtoehdot Edelleen, jos ei sada kissoja ja koiria: pyöräile tai kävele kotiin.

17:45 Kehitä, surffaa, tutki tai leiki näytönsäästäjää

Koska maailmanympärysmatkalle säästäminen on ajoittain hyvin tylsää ja sosiaalisesti kuolettavaa, keksin itselleni ajantäytettä uusilla projekteilla. Kahdeksan tunnin istuminen töissä ei nähtävästi riitä minulle vaan haluan jatkaa istumista koneen äärellä myös kotona. Ihan vain ettei sitten tulisi ikävä töitä kun lähdetään.

Vaihtoehdot Käy ruokaostoksilla ja tee ruokaa, mene kiipeilemään, treenaa kahvakuulilla, näe niitä ystäviä (todista että olet vielä elossa) tai katso pari jaksoa seuraavista sarjoista: Game of Thrones/The Big Bang Theory/Modern Family/How I Met Your Mother.

22:30 Toista ikuisesti

Vaihtoehdot Ei ole.


Hmmm…kumma kyllä, ei ole yhtään ikävä takaisin.