Skip to content
Sivupoluilla

Oih, Chiang Mai!

Aikamme Pohjois-Thaimaassa on loppumetreillä ja olemme piakkoin siirtämässä retkikuntamme nokan kohti etelää. Kahdesta kuukaudesta vietimme viisi viikkoa Chiang Mai:n syleilyssä ja vaikka suhteemme alkumetrit olivat kiviset, huomasimme loppua kohden tuntevamme sykähtelevää ihastusta tätä ”pohjoisen ruusua” kohtaan.

Yli miljoonan asukkaan voimin Chiang Mai on Thaimaan viidenneksi suurin kaupunki. Sen keskustasta löytyy vieläkin alkuperäisen kaupungin pohja joka on periaatteessa 1.6 x 1.6 km kokoinen neliö. Sitä ympäröi puolustusta varten rakennettu muuri ja vesivalli joista kumpikaan ei ollut mitenkään älyttömän tehokkaita sillä kaupunki vallattiin lukuisia kertoja milloin Burmalaisten ja milloin Thaimaalaisten osalta. Jatkuva sotiminen lopulta raunioitti kaupungin kokonaan, kunnes sitkeät Thait saivan kaupungin (tai sen mitä siitä oli jäljellä) haltuunsa ja liittivät Chiang Main osaksi Siiamia (Thaimaan nimi ennen vuotta 1949) lopullisesti. Viimeisen sodan jälkeen Chiang Mai on pikkuhiljaa kasvanut yli alkuperäisten rajojensa ja nykyään se on aikamoinen ylpeydenaihe Thaimaalaisille.

Näistä asioista pidimme

Löysimme viiden viikon oleskelumme aikana monia paikkoja, tapahtumia ja yksityiskohtia jotka ihastuttivat ja ilahduttivat. Monen monta paikkaa jäi vielä tutkimatta, mutta tässä hiukan listaa parhaista asioista mitä Chiang Mailla oli tarjota meille:

♥ Mahtavia seiniä vertikaalisiin seikkailuihin

Näitä kuvia voi sitten klikkailla isommaksi.

Noin 45 minuutin ajomatkan päästä Chiang Maista sijaitsee paikallinen nyppylä, Crazy Horse Buttress, josta löytyy tällä hetkellä reittejä noin 150 kpl tasoilta 5A – 8B, pituuksilla 8 metristä 30 metriin. Lisää ollaan kuulemma rakentamassa kunhan paikallinen Chiang Mai Rock Climbing Adventures (CMRCA) -pulju saa rahat kokoon. Crazy Horse oli meille ehdottomasti se pääsyy miksi pysyimme samassa paikassa niinkin pitkän aikaa. Kävimme lähes joka toinen päivä seinällä 7h verran ja silti meiltä jäi monet reitit vielä läpikäymättä. Eli takaisin pitäisi joskus vielä päästä. Yhtäkään epäilyttävää pulttia ei tullut vastaan ja kaikki ankkurit näyttivät erittäin hyvin huolletuilta. Opaskirjan topografiasta löytyy valtaosa reiteistä ja uusimmista reiteistä saa tietoa CMRCA:n henkilökunnalta, joka on aivan järjettömän mukavaa ja ammattitaitoista. CMRCA järjestää myös erittäin hyviä kursseja niin aloittelijoille kuin pro-tason multi-pitch hurjapäille tai ihan vain luolien tutkimisesta kiinnostuneille. Kuljetus Chiang Maista hevoselle on halpa ja siihen sisältyy ilmainen lämmin ruoka ja vesi. Toki sinne voi itsekin skootterilla lähteä pöräyttelemään, joka on ihan hyvä idea, silloin pääsee paikalle vielä aikaisemmin ja voi valita reitikseen vaikka Rooftopin seinän josta on aika jäätävät näköalat joka suuntaan. Voi sitten vaikka ankkurilla syödä aamupalan ja katsella kun aurinko nousee;)

Emme oikein tajunneet kuinka hyvin hemmoteltuja olimme ennen kuin teimme parin päivän retken 2h päässä olevaan Chiang Daoon jonka reittejä ei parhaillaan huolleta lähes ollenkaan. Siellä sai parikin kertaa miettiä että olikohan tämä elämä nyt tässä kun ankkuroi kahteen homeiseen köyteen ja laskeutuu 25 metriä alas niiden varassa. Koska kyseisiä seiniä ei vielä kiipeillä älyttömän paljon, olivat ne suurimmaksi osaksi varsin likaisia ja aivan täynnä hämähäkin seittejä + pesiä. Aika nannan oloista kun hapuilet otetta kruksin kohdalla ja tunget sormet sisälle seuraavaan kahvaan vain tunteaksesi ison seittipesän ja jotain karvaista sormenpäissä. BLÖÖÄÄÄASFDDFFSSFAFDS!!! Chiang Daosta löytyy myös ennätysmäärä vahamehiläisiä joiden mielestä juuri suomalainen hiki on kaikkein parasta pesänrakennusmateriaalia.

Kiipeilyä Crazy Horsen Aircon-luolassa. Nimesin itsehallinnon antamalla oikeudella kyseisen reitin "For Shits and Giggles".

Jonas varmistaa ammattivarmistajan elkein

Crazy Horse. Kiipeilyä rakoihin ja niiden päältä.

Chiang Daossa me saatiin paljon ystäviä


Crazy Horsea tulee kyllä ikävä. Tosin suosittelemme käymään KAIKKINA muina vuoden aikoina paitsi juuri helmi-huhtikuun aikana. Paikallinen väestö saa jonkun tilapäisen mielenhäiriön tähän aikaan ja päättää että kaikki, mitä metsän pohjalta löytyy, täytyy polttaa. Tämä hukuttaa koko Pohjois-Thaimaan paksun ja osittain myrkyllisen savun alle joka pilaa noin kaikki näkymät mitä reittien päältä voisi ihailla. Keuhkosyövän edistämisestä puhumattakaan. Mut eipä voinut harmitella kun ei tiennyt mitä oikeasti missasi, joten kohauttelimme olkapäitä ja keskityimme omiin projekteihimme.

♥ Ruoka, joka räjäyttää pään

On mukava herätä aamulla kun tietää että edessä on ainakin kolme kulinaristista orgasmia (eli ruogasmia) joka päivälle. Yhtäkään pommia ei kerinnyt tulla vastaan ja olemme ihan varmoja että kerkesimme maistamaan vasta noin 30% tarjottavasta ruuasta. Monta ruogasmia jäi siis myös saamatta. Valitsimme neljä lempparia noin kymmenestä todella hyvästä paikasta ja kaikki näistä sijaitsevat vanhan kaupungin seinien sisäpuolella tai lähellä.

 • Beetroot Stories – Kasvisruokailijan taivas. Luomuruokaa ja kaupungin parhaat smoothiet. Yleensä Thaimaasta on todella vaikea löytää paikkaa jossa ei lisättäisi puoli kiloa sokeria jokaiseen pirtelöön. Beetrootissa kun tilaat banaanipirtelön kookosmaitoon niin se on joka kerta juuri ja juuri tarpeeksi makeaa. Lämpimät ruuat tarjoillaan aina kokojyväriisin kera ja paikan tähtiruokiin kuuluu ehdottomasti Mixed Super Salad joka on iso lautanen täynnä tuoreita vihanneksia ja hedelmiä avokadokastikkeen kanssa. Huh, syljeneritys lisääntyi kummasti viimeistä lausetta kirjoittaessa.
  Sijainti: Rat(cha)pakinai Roadin ja Ratchadamnoen Roadin kulmassa, Wawee Coffee:n takaa löytyy sisäpiha josta löytyy muitakin huippumaukkaita ruokapaikkoja.)
 • Aum – Toinen kasvisruokailijan taivas. Varsinkin avokadomakit tekivät lähes heroiiniaddiktioon verrattavan reaktion. Toinen ihan mielenkiintoinen ruoka paikassa oli uppopaistetut basilikan lehdet jotka olivat yllättävän maittavia.
  Yleensä tarjoilijana toimi vielä maailman ihastuttavin, lempein ja sympaattisin thai-poika. Joka kerta kun tilaus oli tehty, mietin, että toivottavasti sillä on tyttöystävä koska se varmaan tekisi jonkun naikkosen tosi onnelliseksi.
  Sijainti: Ennen kuin kävelet ulos vanhasta kaupungista Thapae Gate:n läpi käänny oikealle.
 • We’s Restaurant and Bar – Paikan pitäjä, pippurinen We, tekee sellaista ruokaa että et välitä vaikka ruuan päätyttyä olisit vahingossa nielaissut kielesi. We sattuu vielä olemaan entinen kiipeilijä, joten voit tilata häneltä ruuan tulisuuden kiipeilyasteikoiden mukaan 5A:sta (laimea) 9A:han (vain itsetuhoisille). Hänen listaltaltaan suosittelemme kaikkea. Jälkiruuista ehdoton suosikki on French toast with ice cream (tervetuloa diabetes). Jos thaikeittiön antimet kiinnostavat jotain kotikokkia, We tarjoaa myös parin päivän kokkikoulua.
  Sijanti: Prapokklao Soi 1
 • Giva Rawfood Restaurant – Giva sijaitsee pienellä kadulla suhteellisen kaukana vanhasta kaupungista. Jos olet todella nälkäinen: älä mene tänne. Koska ruoka on rakaaruokaa, se valmistetaan suoraan paikan päällä tuoreena, joten isossa tilauksessa menee oma aikansa. Isolla porukalla mennessä kannattaakin soittaa paikan omistajalle etukäteen. Givassa söin elämäni ensimmäisen ruokalajin joka sisälsi aloeta (aloe-keitto) ja oikeasti elämäni parhaan avokadosalaatin. Paikka on suhteellisen hintava Thaimaan mittakaavassa mutta juuri sen verran erikoinen että listalta tekee mieli tilata kaikkea jotta niitä pääsisi ainakin kerran maistamaan. Ei länsimainen budjetti kuitenkaan tästä ravintolasta rikki mene: tilaamamme ruoka-annokset maksoivat 2,50€/kpl.
  Sijainti: Tapae Soi 1, Loi Khor Rd
 • Black Canyon Coffee– Thaimaasta on tunnetusti hiukan hankala löytää hyvää kahvia halvalla. Tai oikeastaan kahvi on usein kallista JA pahaa. Tämä ei todellakaan ole yksi niistä paikoista joista saisit kahvisi halvalla, mutta ainakin se on hyvää. Helpotusta tuo myös todella länsimäinen tunnelma, joten jos on koti-ikävä kannattaa käydä ryystämässä kunnon cappuccino tällaisessa hyvin ilmastoidussa kahvilassa.Kahvista puheenollen Rat(cha)pakinai Roadilta löytyy myös piskuinen Funky Monkey josta saakin ihan peruskahvin hyvään hintaan. Koska se valmistetaan suoraan nenäsi edessä, voit varmistaa ettei se ole pikakahvia eikä siihen laiteta paikallista ”maitojauhetta” jossa on todellisuudessa maitoon verrattavissa olevia ainesosia vain 1% ja loput maissisiirappia ja rasvaa. Paskinta pulverimaidossa on vielä se, että siirapista huolimatta se ei ole yhtään makeaa joten joudut yleensä kaiken tämän päälle lisäämään kahviisi sokeria jotta optimaalinen epäterveellisyysaste saavutettaisiin mahdollisimman tehokkaasti.

♥ Elephant Nature Park

Niille, jotka eivät jaksa lukea pitkiä artikkeleita, voin lyhentää: Thaimaalla on todella monimutkainen historia elefanttien suhteen. Jos haluat nähdä elefantteja Thaimaassa, etsi paikka jossa niitä oikeasti kohdellaan hyvin ja ne saavat tarpeeksi ruokaa. Ole vastuullinen turisti. Älä ruoki elefantteja joita voit nähdä Bangkokin kaduilla kerjäämässä ruokaa (tämä on laitonta nykyään). Stressaantuneen ja traumatisoituneen elefantin tunnistaa siitä että se astelee edes takaisin. Niille, joita aihe kiinnostaa enemmän, suosittelen lukemaan: Norsu voi antaa anteeksi mutta se ei unohda koskaan.

Kokemuksemme Elephant Nature Parkista oli todella maaginen. Paikka toimii kotina noin 35:lle pelastetulle elefantille joilla on yli 200 eekkeriä luontoa missä tallustella, yksilöityä sairashoitoa ja paljon ruokaa. Paikka toimii suurimmaksi osaksi vapaaehtoistyön voimin sitkeän Lek:in johdolla joka on tehnyt töitä norsujen suojelun puolesta koko elämänsä. Sattumoisin juuri sinä päivänä, kun tilalla kävimme, oli siellä aikamoinen härdelli – viranomaiset olivat nimittäin tulossa ottamaan 15 norsua huostaan (kyseenalaisin perustein). Pääsimme siis osaksi hiljaista mielenosoitusta joka käytiin samalla kun Lek asianajajansa kanssa keskusteli viranomaisten kanssa kameroiden pöristessä ympärillä. Päivä päättyi kompromissiin jossa Lek sai lisää aikaa papereiden hankkimiseen ja yhtään norsua ei vielä viety pois. Taistelu näyttää joiltain osin olevan aika likaista ja olimme todella vaikuttuneita siitä kuinka vilpittömästi Lek ajaa eteenpäin norsujen hyvinvointia joskus omankin hyvinvointinsa uhalla.

Eläkeläiselefantti

Kyhäämässä protestkylttiä

5 minuutissa pystyyn kyhätty protestikyltti

Lek tarkoittaa thain kielellä "Pieni"


♥ Sunnuntaimarketti @ Rachadamnoen Road

Monet matkaajat joiden kanssa olemme jutelleet toistavat samaa: Tämä on paras iltatori mitä Thaimaalla on tarjota. Joka sunnuntai-ilta vanhan kaupungin keskellä oleva katu täyttyy sadoista kojuista jotka levittäytyvät jokaiseen suuntaan poikkikaduillekin. Perinteisen turistijätteen sijasta torilta löytyy kohtuullisesti taidetta ja tavaroita jotka ovat uniikkeja. Täältä saisi ehdottomasti parhaimmat joululahjat ostettua koko perheelle jos vaan jaksaisi kantaa niitä vuoden repussaan eka.

♥ Skootterointi ja pyöräily pitkin poikin

Heti Chiang Maihin saavuttuaan kannattaa ehdottomasti vuokrata fillari ja kuluttaa yksi päivä löysästi polkien pitkin vanhan kaupungin hiljaisia kujia. Mihinkään ei ole kiire ja voi pysähtyä kaikkien mielenkiintoisten temppelien, kauppojen ja ruokakojujen kohdalla. Sen jälkeen kun on vähän tutustunut meininkiin niin kannattaa rohkeasti vain käydä hakemassa skootteri ja lähteä pöräyttelemään kaupungista kohti Doi Puita.

♥ Doi Pui

Doi Pui on Chiang Main vieressä olevan Doi Suthep -vuoren hiukan korkeampi sisarhuippu. Itse huippu ei ole mitenkään ihmeellinen mutta nautimme todella paljon vuorelle skootteroinnista ja vuoren paljon viileämmästä ilmasta. Varsinkin hiljaisemmalla kaudella saat mahdollisuuden kävellä ihan yksin Doi Puin huipulle melkein 1700 m korkeuteen ja kirkkaalla säällä matkan varrella on todella mukavia maisemia.

♥ Hintataso

Hintataso on ehdottomasti kohdillaan Pohjois-Thaimaassa jossa ruoka-annokset voivat olla puolet halvempia etelään verrattuna. Mukavan kahden hengen huoneen, wlanilla ja lämpimällä suihkulla saa 7 euron päivähintaan ja jos haluaa sniiduilla niin löytyy niitä paikkoja vieläkin halvempaan hintaan. Todella täyttävän illallisen jälkiruokineen saa yleensä kolmella eurolla per nuppi. Budjettimatkailijan paratiisi!

♥ Vesipisteet

Thaimaassa ei ole kauheasti mitään käsitystä kierrätyksestä ja massaturismi on tuonut tänne perinteiset massatuotannonongelmat mukanaan. Muovijätettä löytyy. Hanasta vettä ei voi juoda ja jatkuva uusien vesipullojen ostaminen alkaa tällaisesta länsimaalaiseen syyllisyyskulttuuriin aivopestystä wannabe-hipistä tuntua todella pahalta. Onneksi Chiang Maista löytyy aivan supermahtavia vesiautomaatteja joissa voit täyttää isommankin pullon muutamallakymmenellä sentillä. Ostimme ekalla viikolla 20 litran tonkan vettä kaupasta ja kävimme sitä aina ajoittain täyttämässä automaateista. Raahattuamme tonkan takaisin huoneeseemme, täytimme sen avulla pienempiä pulloja päiväretkiä varten. Kyllä rahaa ja luontoa säästyi.

Näistä asioista emme pitäneet

Jokaisesta paikasta löytyy myös niitä mätiä hedelmiä. Tosin en tiedä kertooko tämän listan lyhyys siitä, että olemme todella hyviä tekemään paskoistakin asioista mukavia vai siitä, että Chiang Mai on aidosti tosi mukava paikka. Kaipa näitä listoja on yhtä monta kuin matkaajiakin.

Χ Chiang Mai Zoo

Jos haluat kokea autenttisen eläintarhaelämyksen jossa eläimillä on liian pienet tilat, niiden ruoka on pilaantunutta, ne ovat silminnähden stressaantuneita ja henkilökunta, jolle haluat huomattaa asiasta, loistaa poissaolollaan, on Chiang Main eläintarha juuri se oikea kokemus paatuneelle sielullesi. Kuulemma tilanne on mennyt koko ajan parempaan suuntaan mutta sitä on jotenkin vaikea uskoa kun katselee vesieläinten oloa betonialtaassa jossa on pari senttiä tervamaista ja pahalle haisevaa vettä pohjalla sekä strutseja joilta puuttuu puolet sulista. Odota mieluummin kunnes pääset kotiin ja käy vaikka Korkeasaaressa.

Χ Doi Suthepin temppeli

Kaikki jotka Chiang Maissa käyvät, kuulevat, että vieressä on vuori jonka huipulla on 309 porrasta joiden nousemisen jälkeen saavut kuuluisaan Buddhalaiseen temppeliin. Jos kunto ei riitä, voit ottaa huipulle vaijerihissin. Kuulostaa todella kiinnostavalta joten totta kai siellä pitää käydä. Ikävä kyllä joka iikka tällä planeetalla on myös sitä mieltä joten ihanan rauhallisen temppelikokemuksen sijaan saavut täydelliseen vuorenpäälliseen turistihelvettiin. Olisi oikeastaan pitänyt arvata tämä heti kun kuuli sanan ”vaijerihissi”. Kukaan Thaimaassa ei rakenna vaijerihissiä ellei paikka ole pientä hikoilua vieroksuvien turistien suuressa suosiossa. Asiaan varmaan tosin vaikutti se, että valitsimme käyntipäiväksemme sunnuntain, joka on kauan aikaa sitten päätetty päiväksi jolloin ei yleisesti kannata käydä missään muualla kuin ehkä jääkaapilla.

Noh, paikan historia on kyllä todella kiinnostava valkoisine elefantteineen ja aika-avaruusjatkumoa uhmavine Buddhan olkaluineen (en muuten valehtele) ja temppelistä saa todella mukavia kuvia alapuolella jäpittävästä Chiang Maista, mutta siihen se sitten jäikin. Jos vierailet, vieraile viikonpäivänä. Ja korjaa odotuksiasi piiikkasen alaspäin.

Χ Pyromania

Taisin jo mainita aikaisemmin tuosta akuutista polttamisen tarpeesta joka iskee jokaikiseen maanviljelijään Pohjois-Thaimaassa helmi-huhtikuun aikoihin? Polttojuhlista johtuva savu sattuu olemaan sen verran ärsyttävä asia että se ansaitsee kaksi mainintaa per artikkeli. Sitä sietää pienen ihmisen ihmetellä miksei koko Thaimaa humahda tuhkana tuleen, koska perinteinen tapa sytyttää metsäpalo näyttäisi olevan vain sytytysnesteen heittäminen pusikkoon tulitikun kera ja paikalta poistuminen. Ja siis toki kerta se tuli on jo valmiiksi siinä niin miksi polttaa vain lehtiä kun voi polttaa myös kaikki roskat takapihaltaan?

Ei, tämä ei tosiaan ole aamuusvaa

Ennen kuin Thaimaan johto saa aikaiseksi lakipykälän polttamista vastaan ja lakkaavat ottamasta vastaan lahjuksia maanviljelijöiltä jotka silti haluavat muuttaa kaiken tuhkaksi, niin emme suosittele Pohjois-Thaimaassa vierailua kyseiseen vuodenaikaan.