Skip to content
Sivupoluilla

Pallon ympäri 2012: Alustava suunnitelma

Ei kai pitäisi olla yllättynyt siitä, että ihmiset kyselevät kauheasti matkan yksityiskohtia jo tässä vaiheessa, mutta silti jotenkin aina olen. :D Ei kauheasti myöskään auta sanoa että ”suunnitelmat ovat vielä auki”, kun jotakin kuitenkin on jo mielessä.

Siispä usein kysyttyjen kysymysten kimppuun.

Milloin olette lähdössä?

Lähdemme joulun 2011 jälkeen, mutta tarkkaa päivää emme ole sopineet. Joulukuun lopussa tai tammikuun 2012 alussa.

Kuinka kauan aiotte matkustaa?

Tämä on vielä hyvin auki tällä hetkellä. Budjetin puolesta voisimme matkustaa vaikka 2 vuotta, mutta lopetamme matkan kun tuntuu siltä että olemme olleet tarpeeksi kauan tien päällä. Minimirajaksi olemme kuitenkin asettaneet 6 kuukautta – tuskin saamme tarpeeksemme matkustelusta vielä puolen vuoden aikana.

Mikä teidän reittinne on?

Tässä on alustava reittikarttamme. Loppukeväästä 2011 rupeamme suunnittelemaan reittiä tarkemmin. Tutkimme eri maiden suositeltuja turistikausia, vuodenaikojen säitä, lippujen hintoja, tarvittavia viisumeita ja muita matkustusjärjestelyitä jotta voimme lyödä tietyt maat lukkoon ajoissa.


View 2012 RTW: Tentative Route in a larger map

Tiettyjä paikkoja siis on, jotka haluaisimme nähdä. Näihin lukeutuvat mm. Japani, Kiina, Vietnam, Laos, Thaimaa, Singapore, Uusi-Seelanti, Australia, Chile ja Costa Rica. Matkan päätöskohde on tällä hetkellä Vancouver siksi, että olin siellä vaihdossa 2006 ja sain sieltä kontakteja IT-alalta. Voi olla että uusi työpaikka ja (semi-)pysyvä koti löytyvät sieltä.

Mikä teidän budjettinne on?

Näillä näkymin säästöön saadaan noin 25 000 euroa. Tämä toivottavasti kestää meillä mahdollisimman kauan. Tästä on tarkoitus jättää noin 5000 euroa pesämunaksi matkan päätyttyä, jotta pääsemme takaisin jaloillemme. Tällä rahalla sitten asutaan jonkin aikaa jossain kun etsitään työpaikkaa ja koitetaan rakentaa uutta elämää.

Mistä revitte rahat matkaan?

Lähinnä säästämällä kuukausipalkasta. Jonkin verran olemme myyneet ja tulemme myymään irtaimistoakin ennen lähtöä, mutta noin 90% budjetista tulee kuukausipalkoista ja satunnaisista freelance-keikoista. Se on hämmästyttävää, miten paljon saa säästöön, kun elää suht minimalistisesti, ei juo, ei mässäile eikä osta sellaista mitä ei tarvitse.

Kuinka kauan olette suunnitelleet matkaa?

Lähtöpäivään mennessä olemme suunnitelleet matkaa melkein kolme vuotta. Suunnittelu alkoi pian sen jälkeen kun Kika palasi 7 viikon Australian-Thaimaan-matkaltaan kevättalvella 2009. Olimme tällöin seurustelleet hieman yli puoli vuotta ja matkan jälkeen alkoi tuntua siltä että yhdessä ollaan vielä pitkään. Keskustelu palasi yhä useammin matkustamiseen kunnes totesimme yhdessä tuumin että nyt lopetetaan (pelkkä) puhuminen ja ryhdytään toteuttamaan unelmaamme. Aloimme maksaa lainoja järjestelmällisesti pois ja yhtä aikaa säästää matkaa varten.

Mitä olette ottamassa matkalle mukaan?

Hyvin vähän. Yritämme pärjätä 30 litran repuilla johon pakataan vain välttämättömimmät asiat. Haluamme pystyä liikkumaan vapaasti. Kika on meidän varusteasiantuntijamme. Lue hänen ensimmäinen artikkelinsa aiheesta: Puolet kevyempi varustelista.

Miten aiotte matkustaa? Kuinka paljon aiotte lentää?

Aiomme matkustaa mahdollisimman paljon hitailla menetelmillä kuten bussilla ja junalla. Lentäminen on jotenkin ”nähty” ja siinä ei ollenkaan arvosta maailman suuruutta ja mahtavuutta samalla tavalla kuin maata pitkin matkustamalla. Lisäksi emme halua osallistua mitenkään erityisen paljon maapallomme saastuttamiseen. Kaikenkaikkiaan yritämme rajoittaa lentämisen mantereiden välille. Toivotaan että pystymme myös pitämään tästä kiinni. :)

Missä / miten aiotte asua ja nukkua matkalla?

Yritämme hyödyntää couchsurfingia mahdollisimman paljon matkalla, koska asumisen edullisuuden lisäksi siinä tutustuu paikallisiin ihmisiin ja kulttuureihin. Couchsurfing on tähän mennessä ollut aina todella antoisaa ja haluamme jatkaa sitä niin pitkään kuin mahdollista. Tietenkin joissakin alhaisen hintatason maissa esim. Aasiassa ja Etelä-Amerikassa asuminen voi olla niin edullista ettei maksa vaivaa etsiä sohvaa. Tämän lisäksi voi olla vaikeampaa löytää couchsurfing-jäseniä kehittyvistä maista kuin kehittyneiden maiden suurkaupungeista.

Kehittyneissä (=kalliissa) maissa yritämme siis nukkua sohvilla mahdollisimman paljon ja tämän lisäksi haluamme hieman telttailla/patikoida ja nähdä luontoa. Edullisemmissa maissa tulemme varmasti vuokraamaan useasti bungalown, hostellihuoneen, tiipiin tai minkä tahansa muun low-tech-asumuksen yöpymiseen. :)

Mitä matkan jälkeen?

Tämä on kaikkein suurin kysymysmerkki. Pitkät matkat maailman ympäri muuttavat ihmistä huimasti. On vaikea sanoa mikä on sen jälkeen tärkeää ja mitä haluaisi elämällään tehdä. Voi olla että matkustuksesta tulee elämäntapa ja asumme sen jälkeen lyhyitä aikoja eri maissa jossa teemme jotakin IT-alan työtä tai sitten perusduunia – rakennusta, hedelmien keruuta, opetusta tms. Voi myös olla että kutsumus löytyy jostain muusta kuin IT-alasta. Voi jopa olla että opimme matkan aikana jotain sellaista itsestämme ja toisistamme että tiemme eroavat matkan aikana tai sen jälkeen. Olemme lähinnä sitoutuneet tekemään matkaa yhdessä ja kasvamaan sen aikana itsellemme tärkeisiin suuntiin – kulkivat ne sitten rinnakkain tai eri suuntiin.

Tällä hetkellä kumpaakin kuitenkin kutsuu IT-ala ja ensisijaisesti pyrimme etsimään matkan päätyttyä jotain tekemistä tältä alalta. Tästä syystä Vancouver voi jäädä ainakin hetkelliseksi kodiksi koska siellä on ennestään kontakteja ja olen todennut kaupungin miellyttäväksi ja houkuttelevaksi asua. Muut englanninkieliset maatkin ovat aivan yhtä mahdollisia – kaikki tosiaan riippuu siitä minkälaisia kokemuksia ja kontakteja matkalta saamme.

Suomeen palaaminen on yksi vaihtoehto muiden joukossa, mutta takaisin Helsinkiin muuttaminen on melko epätodennäköistä. Kika on asunut Helsingissä jo 10 vuotta (8kk vaihto-opiskelua briteissä lukuunottamatta) ja minäkin pk-seudulla koko ikäni (kolmea vaihto-opiskelua lukuunottamatta). Jotenkin tuntuu että Helsinki on niin nähty.

Suomessa vaihtoehtoisia asuinpaikkoja voisivat siten olla muut suuremmat kaupungit kuten Turku ja Tampere, joista saattaisi löytyä IT-alan työpaikkoja. Yrittäminenkin on tietenkin vaihtoehto, niin Suomessa kuin muualla. Turussa asuu Kikan veli perheineen, joten siellä ei tarvitsisi aloittaa sosiaalipiirin rakentamista täysin tyhjästä. Tampere on yksi vaihtoehto, vaikka se Kikan mielestä onkin hieman liian pohjoisessa. ;)

Pohjoismaat ovat yleisesti hyvä paikka asua globaalista näkökulmasta, joten uusi koti voi löytyä Ruotsista, Norjasta tai Tanskasta. Costa Ricassa on kuulemma maailman onnellisimmat ihmiset ja kohtuullinen elintaso. Australiassa on Atlassianin pääkonttori, joka olisi ainakin tänä päivänä minulle ihanteellinen työpaikka (toimin Atlassianin wiki-järjestelmän päällikkönä ja evankelistana omassa työpaikassani).

Kuten sekavasta kirjoittelusta huomaa, päätöksenteko ei ole mitenkään mahdollista tässä vaiheessa. Aika näyttää. :)