Skip to content
Sivupoluilla

Yrttinen raakaleipä

Tässä on viime kuukausina tullut leikittyä raakaleivän maailmassa. Pitkään jaksoin vältellä koko asiaa, kunnes lopultakin uteliaisuus voitti. En oikein uskonut että halpis-kuivaimeni kanssa moisten pyörittely oikeasti onnistuisi. Väärässä olin. Leivästä on tullut koko huushollimme ja ystäväpiirimme lempparia.

Itse henkilökohtaisesti voisin aina syödä tällaista leipää. Koska leipä on niin rikas maultaan sekä (energia)sisällöltään se on extra-täyttävää. Päälle kun mättää kunnolliset vihannekset ja muussattua avokadoa niin pari palaa menee hyvin lounaasta. Eikä tule ”lounaskoomaa” jälkeenpäin. Leivät säilyvät kaapissa ainakin pari viikkoa, riippuen siitä kuinka korpuiksi ne haluaa kuivatella. Mitä enemmän kosteutta, sitä nopeammin vanhentuvat.

Koska alla olevan reseptin pohjana käytetään mantelijauhoa ei se ole kyllä halvimmasta päästä. Siksi olen tässä jo kokeilemassa hiukan korvaavia vaihtoehtoja erilaisten leipien tekoon. Kirjoittelen niitä tänne ylös sitä mukaan kun saan hiottua reseptit kuntoon:)

Yrttinen manteliraakaleipä

20-25 leipäpalaa
Arvioitu valmistumisaika: Taikinan teko 15 min, taikinan levitys 20min, kuivatus 10-15 h
Tarvitaan: Tehosekoitin / Yleiskone / Sauvasekoitin

8 dl Mantelijauhoja (350 g) *
3 tl Herbes De Provence -maustesekoitusta **
1 tl Suolaa
2 tl Meiramia

2 Keskikokoista kesäkurpitsaa (n. 400g kuorittuna)
2 Omenaa
1.2 dl Oliiviöljyä
2.3 dl Aurinkokuivattuja tomaatteja (kuivia tai öljyssä)
3 tl Sitruunamehua

 1. Sekoita kuivat ainekset keskenään kulhossa (maustesekoitus, meirami, suola, mantelijauhot)
 2. Kuori ja pilko omenat ja kesäkurpitsat
 3. Tehosekoita loput ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi, hiukan vaahtomaiseksi mössöksi (omenat, sitruunamehu, kesäkurpitsat, oliiviöljyt, aurinkokuivatut tomaatit)
  • Tämän voi tehdä myös yleiskoneessa
 4. Yhdistä kaikki ainekset keskenään erillisessä astiassa kauhalla sekoittaen. Viimeistele sekoitus sauvasekottimella.
  • Jos teit taikinan yleiskoneessa niin lisää sinne vain kuivat aineet pikkuhiljaa. Tehosekoittimessa tätä ei oikein voi tehdä koska taikinasta tulee niin paksua, että se nousee tehosekoittimen terien päälle.
 5. Sekoita, sekoita, sekoita kunnes saat tasaista, hiukan vaahtomaista taikinaa.
 6. Leikkaa leivinpaperista sopivia paloja jotka menevät hyvin kuivaimeen.
  • Jos sinulla sattuu olemaan joku superkuivain niin voit kaataa taikinan vain Paraflexxin päälle ja tasoittaa lastalla/kaulimella. Ennen kuivausta esileikkaa levitetty taikina neliöihin.
 7. Tasoittele jokaiseen palaan yksitellen sopiva määrä taikinaa käsin. Leivän paksuutta voi vaihdella ja kokeilla tykkääkö hiukan ohuemmista vai paksummista paloista. Toki paksumpien palojen kuivaus kestää kauemmin kuin ohuiden.
 8. Kuivaa leipiä noin 2h ensin jonka jälkeen käännä ne yksitellen ylösalaisin ja poista leivinpaperi. Näin leivät saavat kuivua läpikotaisin ilman esteitä.
 9. Noin 10h jälkeen käy välillä tsekkailemassa leipien koostumusta. Kuivain kannattaa jättää yöksi kuivaamaan niin ei tule naposteltua leipiä kokonaan suihinsa ennen kuin ovat valmiita ;)

* Mantelijauhon voi tehdä itse sekoittamalla yleiskoneessa tai tehosekoittimessa kokonaisia manteleita. Jos olet tutustunut mantelimaidon tekemiseen niin tähän reseptiin voi käyttää myös maidon teosta ylijääneen massan kuivattuna tai märkänä. Laiska (niin kuin minä joskus) voi myös käydä ostamassa kaupasta 4kpl 100g Pirkan Mantelijauho-pussia ja käyttää ne. Jälkimmäinen näistä voi olla jopa halvin vaihtoehto.

** Tähän voi oikeastaan käyttää mitä tahansa muutakin haluamaansa maustesekoitusta -omaa tai kaupan. Itse olen käyttänyt ihan randöm asioita joita olen löytänyt kaapista. Olen myös joskus käyttänyt Aurinkoinen Provence -maustesekoitusta.

Reseptiä voi mielestäni aika vapaasti muokkailla haluamansa mukaan. Itse yleensä lisään kohdassa 5 taikinaan rusinoita tai auringonkukansiemeniä tuomaan hiukan ”koostumusta” ja makeita yllätyksiä mukaan.

Joskus taikinasta tulee hiukan löysempää ja joskus paksumpaa riippuen omenoiden ja kesäkurpitsojen nesteen määrästä. Ylimääräisen mantelijauhon hankkiminen varmuuden vuoksi on siksi ihan kannattavaa. Jos taikinasta tulee liian löysää, lisäät vaan mantelijauhoja kunnes koostumus on sopiva.

Alkuperäinen resepti: The Raw Chef

Kirjoita kommentti