Skip to content
Sivupoluilla

Puolet kevyempi varustelista

Nähtävästi olen tässä viimeisen neljän kuukauden aikana kehittänyt itselleni aika pahan addiktion erilaisiin matkustus/vaelluvarusteisiin. Tämä on aivan tunnettu vika (tai siunaus?) luonteessani. Innostuttuessani asiasta minun on saman tien pakko saada tietää siitä _kaikki_. Ei riitä, että luen pari artikkelia sieltä täältä vaan vaadin että saan kaiken mahdollisen informaation heti, mieluiten eilen.

Jos joku olisi jo keksinyt neulan jolla voi tunkea informaatiota nestemäisessä muodossa suoraan suoneen, olisin ollut ensimmäisenä jonossa. Tutkijahutkijan tullessa esiin nukkumisesta tulee helposti yliarvostettu häiriö ja vihdoinkin nukahdettaessani käytän yleensä aika tehokkaasti unenikin kohteeni läpikäymiseen.

Tämän hetkinen varuste-fetismini heräsin henkiin miettiessämme pitäisikö meidän ottaa maailmanympärysmatkallemme mukaan leiriytymisvälineet. Matkustelufoorumit ovat yleensä täynnä kommentteja joissa kehotetaan jättämään teltta, makuualusta ja kokkausvälineet kotiin. Ellet ole todellakin varautunut suunnitelmissasi telttailuun voit pahimmassa tapauksessa päätyä raahaamaan kuollutta painoa mukanasi koko matkan ajan. Koska emme ole vieläkään oikein päässeet varmuuteen reitistämme (no-oho) kysymys varusteista on edelleen auki. Toki jossain Aasiassa teltta on täysin turha, mutta Uusi-Seelanti, Chiile, Kanada ja Australia ovat jo toinen juttu.

Kikan unelmavarusteet <3Sisäinen varuste-hirviöni kuitenkin kuiski korvaani että JOS VAIN löytäisin tarpeeksi pienet, tarpeeksi kevyet ja käytännölliset leiritymisvälineet voisin parantaa matkamme mahdollisuuksia huomattavasti.

Ja siitä alkoi 50+ tuntia kestänyt tutkimustyöni.

Alla näette tämän hetkisen -vielä keskeneräisen- unelmavarustelistani. Sen alla on vielä lista NYKYISESTÄ varusteistamme jotta voisin vakuutella itselleni, myös julkisesti, miten paljon parempi elämäni olisi jos kaikki menisi vaihtoon. Vakuuttelu on hieno asia.

Super duper mahtava (tuleva) varustelistani

Big Agnes: Air Core Insulated Makuualustat, Neliö Normi x 2 680 g x 2
Big Agnes: Mystic SL Makuupussi, Normi x 2 (Yksi oikeanpuoleisella ja yksi vasemmanpuoleisella vetoketjulla) 1 020 g x 2
Laavuteltta: Double Rainbow 1165 g
Evernew Titanium Ultra Light Kannu .9L 119 g
Caldera Sidewinder System 71g + alkoholi/keksit/risut
YHTEENSÄ 4755 g

Super duper kakka (nykyinen) varustelistani

Thermarest ProLite Plus 680 g
Thermarest Women’s ProLite 460 g
Marmot Never Winter x 2 1205 g x 2
Halti Vaelluskupoli 4 (vanha malli) 4100 g
Primus Litech Super Set silikonikupin kera 1068 g
Retki Kaasupoltin 319g + kaasu
YHTEENSÄ 9037 g

Kuten nähdään olisi uudet varusteet melkein puolet kevyempiä kuin nykyiset. Sen lisäksi ne pakkautuisivat huomattavan paljon pienempään tilaan, pitäsivät meidät paljon lämpimimpinä öisin (vanhat makuupussit suojaavat vain -1Cº asti ja vanhat makuualustat omaava 3.8 R-arvon ja niiden paksuus on about 2.5cm kun taas uudet pussit suojaavat -9Cº asti ja uudet alustat omaavat 4.1 R-arvon ja ovat 6 cm paksuja!), olisivat kestävämpiä ja koko hoidon päivitys tulisi meille vaihdossa maksamaan jotain 200 € luokkaa + myyntisäädöt.

Kyllä se vakuuttelu on edelleen niin hieno asia.

Kommenttien RSS-syöte
2 kommenttia
 1. Ari
  Kirjoitettu 4 maalis 2011 klo 12:48 | Ikilinkki

  Noista makuupusseista.

  Terra Novan makuupussi

  Terra Novan valikoimasta löytyy juuri julkistettu Laser valikoima joiden hintaluokka on samoilla holleilla mutta paino pienempi.
  Painot ovat 300-900g ja lämpösuojaukset +1:stä aina -17 asteeseen.

  Tuo laser 600 voisi sopia ehkä paremmin teille.

  • Kirjoitettu 6 maalis 2011 klo 09:45 | Ikilinkki

   Omissa kriteereissä ei oo ensimmäisenä ollut paino vaan se, että siinä pussissa on tilaa nukkua. Olen saanut tarpeekseni noista mummy-leikkauksen pusseista joissa pitää nukkua jossain vampyyriasennossa selällään kädet rinnalla. Toisena kriteerinä on ollut se kuinka pieneen tilaan se pakkautuu ja sitten vasta paino. Mielestäni saan kaikki edellämainitut kriteerit täytettyä aika täydellisesti ton Big Agnesin Sleeping Systemin kanssa. Jos haluisin vielä enemmän tilaa voisin valita heidän valikoimastaan Lost Rangerin joka on kenttätestien mukaan vielä tilavampi kuin Mystic (ja toki halvemmasta hintaluokasta, jotain grammoja painavampi ja pakkautuu suurempaan tilaan).

   Sen lisäksi BA:n tuotteissa viehättää mahdollisuus kiinnittää alusta pussiin. Tilavaatimusten lisäksi olen levoton nukkuja ja ärsytysastetta vaelluksilla on nostanut herääminen siihen että olen toisella puolella telttaa kuin makuualusta. Tähän lisätään vielä se, että toi BA:n makuualusta on _paksu_. Joka tekee enemmän kuin hyvää meidän molempien kieroille selille.

   Joillekin vielä enemmän tekniikka-painoitteisille-ultrakevyt-vaeltajille toki löytyy noista paljon kevyempiä pusseja. Varsinkin jos on selällänukkuja on vaihtoehdot on ihan järjettömän laajat ja voisin sanoa että basecamp-painosta saa hyvinkin monta sataa grammaa, ellei jopa kilon pois pelkästään sillä.

   Siksipä tuo lista onkin tehty ajatellen juurikin _meidän_ vaatimuksia, tapoja nukkua, pituutta, painoa ja maastoja missä tykätään mennä. Kumpikaan meistä ei ole talvivaeltaja (vielä) joten meillä ei oikein ole edes tarvetta neljän vuodenajan pusseille.

   Kaiken tän jälkeen bonuksena noihin pusseihin voisin vielä sanoa että ne voi laittaa yhteen, niin ei jäädä läheisyydestäkään paitsi. Maca on myös kenttätestien mukaan kaikkein monipuolisin ja ultrakevyin tyyny mitä naisella voi olla;) Puhumattakaan niistä muista lisäominaisuuksista. <3

Kirjoita kommentti